Νίκος Μπογονικολός: Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Έλληνας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας

Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η υπόθεση του Έλληνα επιχειρηματία, που συνελήφθη από το FBI με την κατηγορία της κατασκοπείας και συγκεκριμένα ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, στην έκθεση αμυντικού υλικού «DEFEA», με την κατηγορία ότι παρείχε στη Ρωσία σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Η σύλληψη του επιχειρηματία αμυντικής βιομηχανίας ήρθε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν σε βάρος του, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και του λαθρεμπορίου. Ο ίδιος παραμένει υπό κράτηση στη γαλλική πρωτεύουσα και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ποινή

Όπως αναφέρουν στη Realnews νομικοί κύκλοι από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ν. Μπογονικολός αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία εξαγωγής ελεγχόμενων αγαθών χωρίς άδεια και έως 10 χρόνια φυλάκιση για κάθε κατηγορία λαθρεμπορίου. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση έως 5 ετών για κάθε κατηγορία συνωμοσίας και παραποίησης πληροφοριών εξαγωγής.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, η ποινή φυλάκισης για τον Έλληνα επιχειρηματία θα εξαρτηθεί από το τελικό κατηγορητήριο και τα ελαφρυντικά που θα παρουσιάσει ο ίδιος στις αμερικανικές Αρχές, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είχε πρόθεση να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, πηγές από τις γαλλικές Αρχές που έχουν γνώση της σύλληψης του Ν. Μπογονικολού, μιλώντας στην «R», υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η έκδοσή του στις ΗΠΑ ενδέχεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείουν η κράτησή του στο

Παρίσι να συνεχιστεί και έως τον χειμώνα του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Ελληνα επιχειρηματία, κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία έκδοσής του. Όπως αναφέρουν στην «R», όταν θα έχουν στα χέρια τους το κατηγορητήριο, θα πρέπει να το μελετήσουν εξονυχιστικά και να ερευνήσουν μία προς μία τις κατηγορίες.

Κατηγορητήριο

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Έλληνας κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και στις πυρηνικές δοκιμές, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών ερευνών της Ρωσίας.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών, που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», για να αποκτήσουν δόλια -και στη συνέχεια να διακινήσουν- στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ, ώστε να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικός πράκτορας της ανεξάρτητης αμερικανικής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Ασφάλειας (Bureau of Industry and Security) ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», σημείωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI.

Το e-mail

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 60χρονος Έλληνας ξεκίνησε να δουλεύει ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε e-mail που δέχθηκε από τη Μόσχα στις 27 Δεκεμβρίου 2017, του ζητήθηκε να μεταβεί μόνος του στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς η ημερήσια διάταξη των συζητήσεων θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη και απόρρητη.

Όπως αποδείχθηκε από τις αμερικανικές Αρχές, στην επόμενη παραγγελία αμυντικού τεχνολογικού εξοπλισμού, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία». Το επόμενο διάστημα ο Ν. Μπογονικολός υπέγραψε πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η Aratos δεν θα τα επανεξήγαγε αλλού και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Οι εταιρείες

Ο Ν. Μπογονικολός το 1993 ίδρυσε τη Ζευς Συμβούλων, ενώ από το 2003 είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group. Με την πάροδο των ετών, η Aratos Group γιγαντώθηκε με θυγατρικές εταιρείες σε Ελλάδα και Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές ασχολούνταν με αμυντικά θέματα και τεχνολογίες για το Διάστημα, καθώς και τεχνολογίες blockchain που χρησιμοποιούνται στα κρυπτονομίσματα. Ο ίδιος συμμετείχε σε διαγωνισμούς για δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία blockchain σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο. Από το 2004 είναι επίτιμος διδάκτωρ της National Academy of Management στην Ουκρανία.

Οι δουλειές πήγαιναν καλά και «απλώθηκε» σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Λόγω των σπουδών του στο Χάρκοβο, «δικτυώθηκε» στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του Δ.Σ. του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ