Nέο βιβλίο για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Nέο βιβλίο για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Το βιβλίο με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Την έκδοση συνυπογράφουν ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.

Την συζήτηση στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νέστωρ Κουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος.

«Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό. Φτάσαμε στο σημείο να διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές. Είναι βαρύ το φορτίο που έχουμε να σηκώσουμε» παρατήρησε ο Μανώλης Σφακιανάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του απόψε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

«Το βιβλίο γράφτηκε με πόνο ψυχής, είναι ένα απόσταγμα των χιλιάδων δράσεων που κάνουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια στο θέμα αυτό ακολουθώντας το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο κ. Σφακιανάκης δεν παρέλειψε να τονίσει, ωστόσο, τη σημασία του Διαδικτύου, καθώς «είναι μονόδρομος στην πρόοδο του ανθρώπου και του πολιτισμού μας», αλλά πρέπει να υπάρχει η γνώση των κανόνων χρήσης του.

Έναν πρακτικό οδηγό των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο (παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, διακίνηση παράνομων ουσιών, πειρατεία λογισμικού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, εθισμός και ψυχογενής ανορεξία στο Διαδίκτυο), αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του αποτελεί το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο».

«Η καινοτομία του βιβλίου είναι ότι αποτελεί το πρώτο διεπιστημονικό σύγγραμμα για το θέμα αυτό, όπου ένας καταξιωμένος αστυνομικός διευθυντής συνεργάζεται με ειδικούς της ψυχικής υγείας» εξήγησε ο κ. Σιώμος.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται, εξάλλου, και το προφίλ του Έλληνα εθισμένου στο Διαδίκτυο. Ο εθισμός εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια (σε ποσοστό 90%), με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Ο μέσος όρος των ετών χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή πριν από τη διάγνωση του εθισμού είναι τα έξι χρόνια. Οι εθισμένοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο περίπου 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ εθίζονται σε ποσοστό 97% στα διαδικτυακά παιχνίδια. Η χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι σε ποσοστό 79%, σε Ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%. Τέλος, στο 72% των περιπτώσεων η ψυχιατρική συμπτωματολογία έπεται του εθισμού.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ