Νέες πληροφορίες για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά- Από πού προέρχεται και σε ποια εμφανίζεται

Νέες πληροφορίες για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας  στα παιδιά.
Για το θέμα αυτό μίλησε στην τηλεόραση  του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. “Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που έχουν νοσήσει από αυτή την μορφή της ηπατίτιδας, άγνωστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας  δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις τώρα σε 12 χώρες. Δυστυχώς 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει”, τόνισε.
” Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον πλανήτη ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του”, συμπλήρωσε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα.
“Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, που έχουμε τα πιο αναλυτικά στοιχεία, έχουμε 9 περιπτώσεις από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Δηλαδή 9 περιπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί, και είναι δύσκολες. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν πολλές περισσότερες βέβαια τις οποίες δεν τις έχουν αναγνωρίσει ούτε οι γονείς ούτε τα παιδιά ούτε οι γιατροί τους. Αλλά μιλάμε τώρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή 6 μηνών, με 9 περιπτώσεις σε μια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με περίπου 5 εκατ. πληθυσμό. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι στη Μεγάλη Βρετανία με 114 περιπτώσεις και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι έχει υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια” σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι “στη Σκωτία έχουμε 12 περιπτώσεις, ενώ περιμένουμε σε ένα  χρόνο να έχουμε τέσσερις περιπτώσεις από αυτή τη μορφή. Γι’  αυτό υπάρχει και αυτή η ανησυχία “.

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Από που προέρχεται

παιδιά

 Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε από το που μπορεί προέρχεται αυτή η ηπατίτιδα .” Ο αδενοϊός 41 θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο αυτή τη στιγμή,  παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά. Είναι μια εύλογη εκτίμηση, δηλαδή τα παιδιά να είναι πιο επιρρεπή σε ιούς, διότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς ιούς”,   απάντησε και πρόσθεσε ότι  ” θα περίμενε κανείς αυτό να ισχύει κυρίως σε χώρες που εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού COVID. Δηλαδή να βλέπουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις σε αυτές τις χώρες. Βέβαια είναι και τα καιρικά φαινόμενα που είναι διαφορετικά από Ήπειρο σε Ήπειρο”.
“Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που είχαν πολιτικές σκληρών lockdown ή στην Νέα Ισλανδία που εφάρμοσαν πολιτικές μηδενικού COVID, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, πιθανόν να το δούμε σε μερικούς μήνες, σε 2-3 μήνες από τώρα. Αλλά είναι μια εύλογη υπόθεση εργασίας. Επίσης ο αδενοϊός 41 προκαλεί τέτοιες μορφές ηπατίτιδας, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, δεν το έχουμε δει δηλαδή σε παιδιά υγιή”, τόνισε.  “Δεν αποκλείεται η περίπτωση- αυτό το έχουν θέσει οι Ισραηλινοί γιατροί- να είχε προηγηθεί νόσηση με τον ιό του COVID, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν κιόλας. Δηλαδή έχουν πει ότι έχουν δει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, τα παιδιά είχαν νοσήσει με covid, περίπου 3,5 μήνες νωρίτερα”, σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί σίγουρο ότι θα καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας και σε άλλες χώρες, είπε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι  “αν ο αριθμός μείνει σε αυτά τα επίπεδα, η ανησυχία δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή αν μιλάμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας 20-30 τέτοιες περιπτώσεις, είναι διαφορετικό από το να έχουμε 5.000-10.000. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγο”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Μαγιορκίνης: Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Συνολικά 5-10 βαριά περιστατικά  οξείας ηπατίτιδας θα καταγραφούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
παιδιά

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης είπε στη τηλεόραση του  ΣΚΑΪ  ότι είναι  εξαιρετικά δύσκολο  να περιοριστεί η εξάπλωση της ηπατίτιδας.  “Υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά, οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα”, τόνισε.

Εν συνεχεία  εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία. ” Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.