Νέα Σμύρνη: Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. – Τι αναφέρει για τις ταραχές στην πλατεία

Το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ., με υλικό 600 σελίδων, που περιλαμβάνεται σε σχετική ΕΔΕ για τα γεγονότα της ταραχώδους Κυριακής 7ης Μαρτίου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης παρουσιάζει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Μαρτυρίες για υπέρμετρη χρήση βίας αστυνομικών αλλά και επιθέσεις εναντίον τους, το “ντου”, e-mail με περιγραφές: “Στείλτε γρήγορα ενισχύσεις”. “Μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα με κλομπ”.

“Μας έχει προσεγγίσει πλήθος ατόμων απειλητικά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, χρειαζόμαστε άμεσα ενισχύσεις. Παράκληση σύντομα οι ενισχύσεις, έχουμε δεχτεί επίθεση, να συντομεύουν οι δυνάμεις”.

“Ο αστυνομικός μού όρμησε και με χτύπησε, όπως φαίνεται στα βίντεο. Προσπάθησα να αποφύγω τα χτυπήματα, αλλά κάποια στιγμή μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα, χρησιμοποιώντας αστυνομική ράβδο”.

“Ζητώ ως πολίτης από την ηγεσία της αστυνομίας να ερευνήσει σήμερα το περιστατικό, να προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες και να το καταδικάσει δημόσια”. Είναι μερικά από τα αποσπάσματα καταθέσεων και περιγραφών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Υπήρξε ένα από τα κομβικά γεγονότα στη διάρκεια της πολύμηνης δεύτερης καραντίνας. Προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, πυροδότησε βίαια επεισόδια και οδήγησε στην υποχώρηση της αστυνομίας από τους ελέγχους COVID.Για όσα εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, για όταν κατά τη διάρκεια ελέγχων για τον COVID αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. χτύπησαν με κλομπ πολίτες διατάχθηκε ΕΔΕ. Η έρευνα διήρκησε δύο μήνες.

Η ώρα των γεγονότων όπως φαίνεται από το πόρισμα που αποκαλύπτει η “Καθημερινή”, τοποθετείται χρονικά στις 01.05 το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου. Το Κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε τηλεφώνημα πολίτη που κατήγγειλε επώνυμα συνωστισμό ατόμων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στη διάρκεια της επόμενης μίας ώρας κάλεσαν άλλοι τέσσερις πολίτες στο “100”. Το Κέντρο Άμεσης Δράσης έδωσε εντολή σε δύο ομάδες ΔΙ.Α.Σ. να πάνε στην πλατεία και να βεβαιώσουν πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Επικεφαλής τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος που στα επίμαχα βίντεο εμφανίζεται να χτυπά με κλομπ τη στιγμή της σύλληψης. Στο έγγραφο παροχής εξηγήσεων που συνέταξε στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι προειδοποίησε τον συντονιστή του κέντρου επιχειρήσεων πως η διενέργεια ελέγχων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης θα ήταν δύσκολη για να λάβει την απάντηση ότι είναι εντολή του Α100. Πλην του ανθυπαστυνόμου, η ΕΔΕ στρέφεται εναντίον ακόμη εννέα χαμηλόβαθμων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.Α.Σ.

Σε απόσπασμα κατάθεσης που έδωσε στον διενεργούντα την ΕΔΕ ο 30χρονος που στα επίμαχα βίντεο εμφανίζεται να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς αναφέρει: “είπα στον αστυνομικό ότι εφόσον είμαστε σε δημόσιο χώρο από πού και ως πού απαγορεύεται να είμαστε εκεί και γιατί σπρώχνουν με αυτόν τον τρόπο. Εκείνος μου απάντησε με απότομο και επιτακτικό ύφος “φύγε από δω ρε”. Τότε έρχεται άλλος αστυνομικός και μου λέει “συλλαμβάνεσαι”, βγάζει το κλομπ, το κρατάει. Πανικοβλήθηκα και κινήθηκα προς τα πίσω, πλην όμως ο αστυνομικός μου όρμησε και με χτύπησε, όπως φαίνεται στα βίντεο. Προσπάθησα να αποφύγω τα χτυπήματα, αλλά κάποια στιγμή μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα, χρησιμοποιώντας αστυνομική ράβδο”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.