Νέα Φιλαδέλφεια: Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου μιλά για το ποίημα με το οποίο συγκλόνισε ο αδελφός του αδικοχαμένου Μιχάλη

Με το αίτημα για «Δικαιοσύνη» αλλά και με στίχους από ένα ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, προσήλθε στα δικαστήρια ο αδελφός του 29χρονου Μιχάλη που δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το ποίημα που άνοιγε το υπόμνημά του προς τις δικαστικές αρχές ήταν “το Σχήμα της απουσίας”.

“Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους τριγυρίζουν εκεί μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαγητό και ακούει το νερό να κοχλάζει σαν να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο πάντα εκεί…”

Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη, μίλησε στον ΑΝΤ1, για την ιστορία, πίσω από τους στίχους.

«Είναι ένα ποίημα που έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ από ανθρώπους που έχουν νιώσει τον πόνο, του να χάνουν το παιδί τους. Είναι ένα ποίημα συγκινητικό ακριβώς γιατί αναφέρεται σε μία περίπτωση και ο Ρίτσος το έγραψε για το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που ήτανε βαφτιστήρι του και αγαπημένο του παιδί και εκφράζει όλο τον πόνο των γονιών.

Παράλληλα, δείχνει ότι η παρουσία αυτού που φεύγει, που πεθαίνει, δεν χάνεται ποτέ, είναι πάντα παρούσα, γιατί ο πόνος μένει πάντα, καθώς ειδικά ο άδικος χαμός είναι κάτι που δεν μπορεί να το δεχτεί ο άνθρωπος και η περίπτωση αυτή του Μιχάλη, ήτανε τόσο τραγική που πραγματικά δεν μπορούσες να το πιστέψεις» είπε χαρακτηριστικά η Έρη Ρίτσου.

Η Έρη Ρίτσου τόνισε ακόμη πως «σε τέτοιες περιπτώσεις τα λόγια είναι περιττά. Το ποίημα μιλάει καλύτερα από οτιδήποτε λόγια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ