Μόσιαλος: Αν ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, θα έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα μεταλλάξεων- Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα

Σχετικά με το θέμα της άρσης προστασίας στις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε ο καθηγητής: “Θα χρειαστεί χρόνος. Το είπε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη δήλωση που έκανε η αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Όπως είπαν οι ΗΠΑ, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί με συναινετικές διεργασίες μεταξύ των χωρών του ΠΟΕ και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τη φαρμακοβιομηχανία. Οπότε δεν είναι κάτι που θα δούμε στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Αλλά αν δεν γίνει κάτι μέσα στους επόμενους δέκα-δώδεκα μήνες δεν θα “τελειώσουμε” με την πανδημία την επόμενη χρονιά”.

Επεσήμανε ότι “στη χώρα μας και στις πλούσιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρεια Αμερικής και ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή τη Σιγκαπούρη, την Κορέα, στην Ιαπωνία θα τελειώνουμε με αυτό το πρόβλημα, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, στον υπόλοιπο κόσμο όμως εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς η πανδημία. Ιδιαίτερα στη Ν.Α Ασία και στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Επομένως αν ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, θα έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα μεταλλάξεων, και αν αυτές οι μεταλλάξεις έρθουν σ’ εμάς και δεν τις πιάνουν τα εμβόλια θα μεταφερθεί το πρόβλημα από τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις χώρες υψηλού εισοδήματος” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

“Αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα επιστρέψει μεταλλαγμένο το πρόβλημα” υπογράμμισε ενώ για την ινδική μετάλλαξη είπε: “Αυτό που ξέρουμε για την ινδική μετάλλαξη με βάση τις ανακοινώσεις της ινδικής κυβέρνησης είναι ότι το δικό τους εμβόλιο, το Covaxin, το οποίο βασίζεται σε αδρανοποιημένο κορονοϊό, καλύπτει την ινδική μετάλλαξη, η οποία είναι ένας συνδυασμός άλλων μεταλλάξεων, της μετάλλαξης που βρήκαμε στην Καλιφόρνια και της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς δύο προηγούμενες μεταλλάξεις συνυπάρχουν πλέον στην ινδική μετάλλαξη”.

“Είναι πιθανόν εφόσον το αδρανοποιημένο εμβόλιο της ινδικής παραγωγής καλύπτει αυτήν τη μετάλλαξη, και τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και στη χώρα μας να την καλύπτουν. Καθότι είναι γνωστό ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας είναι πιο προηγμένης τεχνολογίας και μέχρι στιγμής τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για άλλα στελέχη του κορονοϊού”.

Για την αφαίρεση της μάσκας, επεσήμανε ότι “στους εσωτερικούς θα πάρει καιρό γιατί πρέπει να εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να υπερβαίνει κατά τη γνώμη μου το 60%. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που θα προστεθεί και ένα ποσοστό μάλλον της τάξης του 10%, όσων θα έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία επειδή έχουν κολλήσει κορονοϊό. Αν δεν φτάσουμε σ’ αυτά τα ποσοστά , δεν μπορούμε να μιλάμε για αφαίρεση της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Αλλά στους ανοικτούς χώρους, όσο προχωράει ο εμβολιασμός και φτάνουμε σε ένα επίπεδο 50%-60% τόσο πιο πολύ θα εξετάζεται η πιθανότητα της αφαίρεσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ