Μονή Πετράκη: Οι εφιαλτικές στιγμές μετά την επίθεση με βιτριόλι – Οι μαρτυρίες και οι “προειδοποιήσεις” του δράστη

Τον “εφιάλτη” έζησαν επτά Μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη που δέχτηκαν επίθεση με βιτριόλι από έναν 37χρονο ιερέα. Οι στιγμές που βίωσαν ήταν σοκαριστικές. Οι Μητροπολίτες άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο, πετώντας τα άμφια από πάνω τους στο δάπεδο και τις καρέκλες, τα μάτια τους έτσουζαν και τα σημεία όπου δέχτηκαν το καυστικό υγρό πονούσαν και έκαιγαν. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τις έως τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κάποιου εκ των θυμάτων της επίθεσης, ενώ ήδη ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο δράστης συνελήφθη αμέσως μετά την πράξη του και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Πρόκειται για τον ιερέα Θ.Κ., ο οποίος ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας όπου κατείχε οργανική θέση, και είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

Η υπόθεσή του βρισκόταν στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο όπου εξεταζόταν η οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσής του. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο δράστης έφερε μαζί του μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού και όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς επρόκειτο να καθαιρεθεί, έβγαλε από το ράσο του το μπουκαλάκι με το καυστικό υγρό – το οποίο, όπως είπε προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο- και το έριξε σε όλους τους καθήμενους δικαστές αρχιερείς, τραυματίζοντάς τους στα χέρια και το πρόσωπο. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει, αλλά και δύο κληρικοί των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο αστυνομικός διακομίστηκε στο 401 ΓΣΝ Αθηνών για τις πρώτες βοήθειες. Θύματα της επίθεσης με βιτριόλι είναι ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης, γραμματέας των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, καθώς και οι Μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλος, Άρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας Αντώνιος.

Οι επτά Μητροπολίτες διακομίστηκαν αρχικά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου και παραμένουν για νοσηλεία οι πέντε, που είναι πιο ελαφρά, ενώ δύο μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Τα πρώτα λόγια του δράστη

“Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσε το Συνοδικό Δικαστήριο” φέρεται να είπε ο δράστης αμέσως μετά την επίθεση με βιτριόλι στους Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ιερομόναχος θεωρεί την απόφαση άδικη, ενώ φέρεται να είπε στα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών, ότι θεωρεί σκευωρία την υπόθεση των ναρκωτικών για την οποία κατηγορείτο και για την οποία καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο σε β’ βαθμό.

Από το ίντερνετ προμηθεύτηκε το βιτριόλι ο ιερέας

Την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, ο ιερέας είπε χθες στους αστυνομικούς ότι προμηθεύτηκε τα μπουκάλια με το καυστικό υγρό μέσω ίντερνετ. Ειδικότερα, ο δράστης αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν» και στη συνέχεια υποστήριξε πως αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από μία πρώτη έρευνα της Αστυνομίας υπάρχει όντως ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που πουλάει χημική ουσία αυστηρά για εργαστηριακή χρήση και τα μπουκάλια μοιάζουν με αυτά που είχε στην κατοχή του ο δράστης. Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιγραφή του προϊόντος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας αναφέρεται πως αυτό περιέχει 96% θειικό οξύ, κοινώς βιτριόλι. Ο ιερέας πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος

Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος ο οποίος ήταν μεταξύ των Μητροπολιτών που δέχτηκαν επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ1, «είχα στην τσέπη μου εικόνα του Αγίου Λουκά του ιατρού και αγιασμό από το Τρίκορφο από τον πατέρα Νεκτάριο Μουλατσιώτη. Με φύλαξαν και δεν είχα ανεπανόρθωτες βλάβες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσαμε να πάθουμε χειρότερα. Εγώ αυτό που βλέπω στο πρόσωπό μου είναι το κάψιμο του δέρματος, ακριβώς δίπλα στο αριστερό μου μάτι. Αν με είχε βρει λίγο πιο κοντά, ίσως είχα ανεπανόρθωτη βλάβη στο μάτι».

Σχετικά με την κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων θυμάτων της επίθεσης ο Μητροπολίτης Άρτας τόνισε ότι «έχω ακούσει ότι δεν υπάρχει μάλλον κίνδυνος ζωής. Γιατί κι αυτό μην το αποκλείετε, καθώς αν το κάψιμο ήταν κοντά σε κάποια αρτηρία θα μπορούσε να επέλθει και κίνδυνος ζωής. Επίσης υπάρχουν μέλη του Δικαστηρίου που είναι ηλικιωμένοι».

Περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε, ο Μητροπολίτης Άρτας υποστήριξε ότι «ήταν κάτι ξαφνικό. Δεν προλάβαμε να νιώσουμε φόβο… Μόνο έκπληξη και σάστισμα. Προσπαθούσαμε να δούμε τι έχει γίνει. Όταν του ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο ότι το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την έφεσή του για τυπικούς λόγους – λόγω εκπροθέσμου- και άρα επικυρώνεται η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου και καθαιρείται, αντέδρασε. Καθόταν απέναντί μας σε ένα έδρανο, σηκώθηκε να ακούσει την απόφαση και όταν του ανακοινώθηκε με ειρωνεία μας ρωτούσε εάν ο Μητροπολίτης Βεροίας μας είπε να τον καθαιρέσουμε. Συγχρόνως έσκυψε στην τσάντα που είχε κοντά του και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ χρώματος, περίπου 2 λίτρων. Ελάχιστα κινήθηκε από τη θέση του και αφού το άνοιξε με τα δύο χέρια του, έκανε ημικυκλικές κινήσεις. Μου κάνει εντύπωση και η ευστοχία του γιατί ήμασταν και σε απόσταση όπως και το ότι κατάφερε να μας «χτυπήσει» όλους στο πρόσωπο». Όπως είπε «εγώ όταν είδα κίνηση νόμιζα ότι ειρωνικά ήθελε να μας ραντίσει με αγιασμό για να μας δείξει ότι θέλουμε άγιασμα επειδή δεν είμαστε καλοί στην κρίση μας. Όταν είδα το ράσο του γραμματέα να κοκκινίζει και άρχισαν να τσούζουν τα μάτια μου, τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται. Σήκωσα το μανίκι μου για να προφυλάξω το πρόσωπό μου και κατευθείαν βγήκα έξω τρέχοντας και έβαλα το πρόσωπό μου κάτω από τη βρύση για να το πλύνω. Από εκεί και πέρα δεν είδα κάτι άλλο. Κάποιοι λένε ότι είχε και δεύτερο μπουκάλι”.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπήρξε αίμα. Όταν το καυστικό υγρό έπεφτε στα άμφια, γινόταν κόκκινο”.

Σχετικά με το εάν είχε κάποια ψυχολογικά προβλήματα, ο Μητροπολίτης Άρτας είπε ότι “στη δικογραφία οι δικηγόροι του δεν είχαν επικαλεστεί ότι υπάρχει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα ή ότι είναι ψυχοπαθής για να τον απαλλάξουν”. Σε ερώτηση για το εάν ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, απάντησε ότι “δεν μπορώ να σας πω αν προσπάθησε να φύγει, είδα όμως, ότι πάνω από τον δράστη βρισκόταν ο αστυφύλακας ο οποίος τον είχε υπό την εποπτεία του”.

Συνήγορος ιερέα: Δεν είναι ψυχικά υγιής και υπάρχουν στοιχεία

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα μίλησε στον ΑΝΤ1. Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι “ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέως μου και στους μητροπολίτες, οι οποίοι επλήγησαν από την πράξη του και στον αστυνομικό που είναι τραυματίας, και στους συνηγόρους υπεράσπισης του”

“Θα σας τονίσω το εξής όμως, η πράξη του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, διότι δεν είναι ένας απλός ποινικός. Υπάρχει παρελθόν” πρόσθεσε. “Καταδικάζω την πράξη απερίφραστα. Δεν θα τον αναλάμβανα, αν δεν γνώριζα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ψυχικά υγιής και υπάρχουν στοιχεία. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο. Είχε το ακαταλόγιστο, δεν είχε σώας τας φρένας. Πριν 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ο πελάτης μου” υπογράμμισε.

“Δεν θέλω να καταλογίσω καμία ευθύνη ούτε στη μονή Πετράκη, ούτε στους Μητροπολίτες, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο. Όμως, όταν ξέρουν το παρελθόν του συγκεκριμένου ιερέα, όταν πριν από 1,5 μήνα πήγε να αυτοκτονήσει, όταν έχει γράψει στο facebook μηνύματα ότι θα προβεί σε πράξεις, θα έπρεπε να τον είχαν υπό την προσοχή τους” ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Οι αναρτήσεις του ιερέα στο Facebook – Τι έγραψε πέντε ώρες πριν από την επίθεση

Ο ιερέας, Θ.Κ. φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει. Ο ιερέας είχε κάνει αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Facebook, στις οποίες έκανε αναφορά για “κατάθλιψη”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, στις 14 Απριλίου έγραψε στο προφίλ του: “Εμείς οι Σερραίοι όταν δίνουμε τον λόγο μας, τον κρατάμε. Κάτω από τα φουστάνια που λέτε κάποιοι, φοράμε παντελόνια. Ας βγει η απόφαση και τότε δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις. Πάντοτε ήμουν πάπλωμα για όλους. Ήρθε η ώρα όμως να μιλήσω, γιατί δεν γνωρίζετε τι γίνεται στην Εκκλησία από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Και εγώ θα μιλήσω με αποδείξεις. Και τότε θα δείτε. Θα τρανταχθεί όλη η Εκκλησία”.

Στην τελευταία ανάρτησή του περίπου πέντε ώρες πριν από την επίθεση, ο ιερέας αναφέρει “σας παρακαλώ αδελφοί μου, σήμερα ζητώ την αγάπη σας, την προσευχή σας σε μια μεγάλη δοκιμασία που περνώ, πείτε ένα κύριε ελέησον. Κάντε ένα κομποσχοίνι, μια παράκληση, το έχω μεγάλη ανάγκη. Να είστε ευλογημένοι. Η Παναγία να σας σκεπάζει. Ευχαριστώ πολύ”.

“Σας παρακαλώ αδελφοί μου, περνάω μιας βαριάς μορφής κατάθλιψη. Καθημερινώς πολλές φορές την ημέρα ξεσπάω σε κλάματα. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, μήπως πρέπει να κάπου να νοσηλευτώ. Δεν είμαι καλά” περιγράφει σε άλλη ανάρτησή του, η οποία είχε και 58 σχόλια, καθώς όσοι ήταν φίλοι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν με όσα έγραφε.

“Δεν θέλω να καταλογίσω καμία ευθύνη ούτε στη μονή Πετράκη, ούτε στους Μητροπολίτες, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο. Όμως, όταν ξέρουν το παρελθόν του συγκεκριμένου ιερέα, όταν πριν από 1,5 μήνα πήγε να αυτοκτονήσει, όταν έχει γράψει στο facebook μηνύματα ότι θα προβεί σε πράξεις, θα έπρεπε να τον είχαν υπό την προσοχή τους” ανέφερε ο συνήγορός του κ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Το τηλεφώνημα σε φίλο του ιερέα δύο ώρες πριν από την επίθεση

Στην εφημερίδα “Δημοκρατία” μίλησε ένας ιερέας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο δράστης του τηλεφώνησε δύο ώρες πριν από την επίθεση και τον παρακάλεσε να προσευχηθεί προκειμένου να αθωωθεί. “Ακουγόταν απελπισμένος. Όμως ήρεμος. Δεν φαινόταν να έχει κάτι κακό στο μυαλό του. Όμως ήταν ασταθής. Προ ημερών με πήρε πάλι τηλέφωνο και μου ζητούσε χρήματα. Έλεγε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βαριά κατάθλιψη” περιγράφει.

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook τις ιατρικές εξετάσεις του, για να αποδείξει ότι δεν είναι χρήστης κοκαΐνης. “Μου έλεγε ότι είναι καθαρός εδώ και επτά χρόνια. Παλαιότερα έκανε ναρκωτικά” πρόσθεσε ο ιερέας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αποφύγαμε τα χειρότερα

Στο “Λαϊκό Νοσοκομείο”, όπου νοσηλεύονται οι Μητροπολίτες μετά την επίθεση που δέχθηκαν με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να ενημερωθεί από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους. Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε δημοσίως τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τους συνεργάτες του που έσπευσαν, όπως είπε, με ταχύτητα και “πρόλαβαν απ’ ό,τι φαίνεται πολλά πράγματα και αποφύγαμε τα χειρότερα”. “Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία”, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνέστησε “υπομονή και ηρεμία” για να περιγράψει στη συνέχεια πώς συνέβη το περιστατικό.

“Ας μου επιτραπεί να πω, ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και στην απελπισία του, στην εκδικητικότητά του, δεν ξέρω τι τον έκανε να έχει εφοδιαστεί βιτριόλι ή κάποιο άλλο καυστικό υγρό και το έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Έτσι επτά μέλη είναι εκείνα που έχουν υποστεί εγκαύματα”, είπε ο Ιερώνυμος που δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το περιστατικό και όχι μόνο. “Είναι κάτι που μας προβληματίζει, είναι κάτι το πρωτόγνωρο αυτά τα φαινόμενα της βίας και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία”.

Κικίλιας: Είναι ένα τραγικό γεγονός

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. “Θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη” δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Επτά Μητροπολίτες που νοσηλεύονται στο Λαϊκό, οι τέσσερις πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και για τους άλλους δύο Μητροπολίτες ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως θα διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του ‘Γεννηματάς'”.

Όσο για το ποιοι είναι πιο σοβαρά, σημείωσε: “Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες ιατρικής φύσεως. Νομίζω ότι τα νοσοκομεία και η Υγειονομική Περιφέρεια σωστά και οργανωμένα, όταν θα υπάρχει λόγος, θα εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. Είναι προφανώς ένα τραγικό συμβάν. Έχει δύο εκφάνσεις: η μία είναι και αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει ήδη επιληφθεί το υπουργείο και ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας. Επαναλαμβάνω, είναι ένα πρωτόγνωρο, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και κάναμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί”.

Μονή Πετράκη–Σακελλαροπούλου: Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές περιστατικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λίγο μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων», αναφέρει σε ανάρτηση της στα social media η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε την ανάρτηση:

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Τη βαθιά λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο. Κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κκ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ