“Μήδεια”: Μαίνεται η κόντρα ΚΕΔΕ – ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων – ΦΩΤΟ

Μαίνεται η κόντρα Δήμων-ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των δέντρων που έπαιξαν τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» και τη διακοπή ρεύματος ειδικά σε συνοικίες των βορείων προαστίων της Αττικής.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, με άδεια από το Δασαρχείο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο. «Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την Άνοιξη. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις). Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Από την άλλη, η ΚΕΔΕ απαντώντας αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ