Μιχαηλίδου: Θα απολύονται οι εργαζόμενοι σε δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν και μετά την αναστολή

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων μίλησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως είπε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο OPEN, “κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό γιατί έχουμε μια μετάλλαξη του ιού, η οποία είναι πάρα πολύ επιθετική. Είδαμε επίσης ότι έχουμε ένα ποσοστό κάλυψης των εμβολιασμένων εργαζομένων που είναι χαμηλό – στις ιδιωτικές δομές είναι γύρω στο 65% και στις δημόσιες γύρω στο 43%- και έχουμε πλέον ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Οπότε κάνουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό”.

Σύμφωνα με το πλάνο, όπως είπε η κα Μιχαηλίδου “αν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου ο εργαζόμενος στη δομή του δεν έχει εμβολιαστεί, τότε δεν μπορεί να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Έχει ευθύνη δηλ. ο εργοδότης μετά τις 16 Αυγούστου να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να εισέρχεται στη δομή του. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στη δομή και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει τον μισθό του. Ο εργοδότης, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, μπορεί να κάνει πρόσληψη κάποιου άλλου εργαζομένου στη θέση εκείνου που έχει βγει σε αναστολή άνευ αποδοχών. Στο Δημόσιο δε, θα προσλαμβάνονται με fast track διαδικασίες. Οι ιδιώτες θα μπορούν να δίνουν μια περίοδο προσαρμογής, απόφασης στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί, να δει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι”.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, “αυτό που σχεδιάζουμε είναι η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα… ταβάνι π.χ. ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει ότι εάν δεν έχει κάνει ακόμα εμβόλιο ο εργαζόμενος, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστατέψει τους ωφελούμενούς μου, οπότε μετά το χρονικό περιθώριο που θα του έχει δοθεί, θα μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει. Αν κάνει το εμβόλιο τότε το τι μέλλει γενέσθαι με εκείνον που τον έχει αντικαταστήσει, θα είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη”.

Για τα άτομα εκείνα που εξαιρούνται από τους εμβολιασμούς για λόγους υγείας κ.α., η κα Μιχαηλίδου είπε ότι “σχεδιάζεται να συσταθεί μια ιατρική Επιτροπή, μάλλον τριμερής, η οποία θα μπορεί να δίνει γνωματεύσεις για τέτοιες περιπτώσεις”. Επίσης, όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, “οι δομές δεν θα μπορούν να δέχονται νέους ωφελούμενους που είναι ανεμβολίαστοι”.Για τις κατασκηνώσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κατασκηνώσεις εάν υπάρχει αυξητικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού άφησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως είπε “δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, αλλά αν συνεχίσει να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, θα παρέμβουμε. Μπορεί να αλλάξει η λειτουργία τους μέσα στον Αύγουστο. Περιμένουμε τους λοιμωξιολόγους”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ