Κορονοϊός: Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Μία νέα καθημερινότητα, με επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους πολίτες και το τέλος της εποχής των τοπικών lockdown, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αρχίζουν να ισχύουν από το Σάββατο, δεν θα ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές οι οποίες θα συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται έτσι, σε μία προσπάθεια να παραμένουν ενημερωμένοι οι πολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Επιπλέον, η διασκέδαση για τους εμβολιασμένους πολίτες στους αμιγείς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επανέρχεται σε μία εποχή που θυμίζει αυτή προ του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση, από εδώ και στο εξής οι “κόκκινες” περιοχές δεν θα έχουν επιπλέον μέτρα απ’ αυτά που θα ισχύουν σε όλη την Επικράτεια. Εάν και εφόσον χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή, αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής ώστε να το γνωρίζει και ο κάθε πολίτης, εξήγησε.

Κορονοϊός - μέτρα

Κορονοϊός: Τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους πολίτες στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, όπως είπε, θα ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία. Σε ό,τι αφορά στους ανοικτούς αμιγείς χώρους, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δέχονται και πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Για τους άλλους μικτούς χώρους στη διασκέδαση, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, “διότι σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους”, όπως είπε.

Στόχος μας είναι, έπειτα απ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία και με δεδομένη την πίεση που αισθάνεται ο κόσμος με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται “να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης, σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά και να κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας”, είπε ο Θάνος Πλεύρης για να συμπληρώσει ότι βασικό κριτήριο είναι η αύξηση των εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην Επιτροπή, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως πρόκειται για το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. “Είναι το όργανο το οποίο το εμπιστευόμαστε
και σεβόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες που βρίσκονται σε αυτό το όργανο. Δύο χρόνια τώρα έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις που κάνουν και μας βοηθούν να έχουμε τα μέτρα τα οποία κάθε φορά εισηγούμαστε”. Σημείωσε ότι “αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα”.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν για 15 ημέρες και εντός αυτών των 15ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Υγείας. “Άρα κατά βάση οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους”, είπε ο Θάνος Πλεύρης και διευκρίνισε ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες.

Μίνα Γκάγκα: Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε λίγες νοσηλείες

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προέτρεψε ακόμη μια φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε λίγες νοσηλείες, πολύ λίγη ανάγκη για Μονάδα. Έδωσε χαρακτηριστικά στοιχεία από τη βόρεια Ελλάδα, από την 4η ΥΠΕ που είναι στο “κόκκινο”, λέγοντας ότι “έχουμε αυτή τη στιγμή 225
νοσηλευόμενους και 55 άτομα σε μονάδα, από τα 55 άτομα σε μονάδα τα 2 είναι εμβολιασμένα, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λοιπόν. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να το καταλάβουμε”.

Επανέλαβε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό “είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες” ενώ “η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά” και γνωστοποίησε ότι “χάσαμε νεαρό παιδί τώρα στην Βόρεια Ελλάδα”. Το σύστημα Υγείας έχει πιεστεί  πάρα πολύ, κοντά δύο χρόνια τώρα, και υπάρχει μία πίεση που είναι έντονη στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε η Μίνα Γκάγκα.

Θεοκλής Ζαούτης: Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τον ΕΟΔΥ

Τις προτεραιότητες του ΕΟΔΥ στο εξής και τους στόχους του ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πανδημία. Ο κ. Ζαούτης, παράλληλα, τόνισε ότι στον ΕΟΔΥ τον επόμενο καιρό θα εστιάσουν στην ενίσχυση της κουλτούρας του εμβολιασμού.

“Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ τον επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας. Μέσα σ’ αυτό, θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, που είναι το βασικό όπλο που έχουμε αυτήν τη στιγμή απέναντι στον κορονοϊό. Πέρα από τον Covid-19 θα εστιάσουμε στον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, η έμφαση στην πρόληψη,  η συνεργασία και ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  είναι και θα είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικης του ΕΟΔΥ. Έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων” επεσήμανε ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ