Μέτρα για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο από την περιφέρεια

Την ανησυχία για τις σοβαρές περιβαλλοντικές, και όχι μόνο, επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική, που προκάλεσε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η περιφέρεια Αττικής, η οποία θα προχωρήσει και στις απαραίτητες ενέργειες. Ενώ, το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11 Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Αναφορικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

Απολογισμός υπεύθυνης δράσης

Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά σε ιδιωτική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, το Σάββατο 6 Ιουνίου, συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, εξαντλώντας και υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, το έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής προχωρά άμεσα με αποκλειστικό της γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στις εξής ενέργειες:

1.Στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

2.Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ήδη η Περιφέρεια Αττικής:

1.Έχει καταβάλει πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα

2.Έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες.

Γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος οφείλει να είναι άμεση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων: της κεντρικής διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, όλων μας.

Τούτες τις ώρες απαιτούνται από όλους, αρμόδιους και μη: ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπεύθυνες παρεμβάσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11 Ιουνίου».

Διαβάστε επίσης:

«Πνίγει» την Αττική η μυρωδιά του καμένου πλαστικού

“Mαύρισε” ο ουρανός στον Ασπρόπυργο – ΦΩΤΟ

Σε εξέλιξη η φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ