Μένεις ακόμα με τους γονείς; Πολύτιμες ψυχολογικές συμβουλές

Μένεις ακόμα με τους γονείς; Πολύτιμες ψυχολογικές συμβουλές

Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2014 από το EuroFound (το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και Εργασίας), το ποσοστό των νέων από 18 έως και 29 ετών που μένουν στο σπίτι με τους γονείς τους αυξήθηκε από 44% σε 48% μεταξύ του 2007 και του 2011. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 37 εκατομμύρια νέων. Στην Ελλάδα το 46% των νέων ζουν ακόμα με τους γονείς τους, ενώ το 2007, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%. Ελάχιστες χώρες είναι «απρόσβλητες» από το φαινόμενο, το οποίο δεν περιορίζεται στις μεσογειακές χώρες, όπως ίσως θα περίμενε κανείς:  Αύξηση του αριθμού των νέων ενηλίκων που ζουν με τους γονείς τους σημειώνεται στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία. Στην Ιταλία, σχεδόν τα 4/5 (79%) των νεαρών ενηλίκων ζουν με τους γονείς τους. Το ποσοστό αυτό μειώνεται -κατά την ίδια περίοδο- σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία. Σύμφωνα με ευρήματα της ίδιας μελέτης, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι έκδηλες: Από το 2007, παρατηρείται διόγκωση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, ψυχολογικής ανασφάλειας και αισθήματος «περιθωριοποίησης» και στέρησης, σε όλη την ευρωπαϊκή νεολαία.

Αγγελική Μενεδιάτου, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Πρόεδρος ΔΣ και Επιστημονική Υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ».

Είναι γνωστό από την βιβλιογραφία και τα στατιστικά δεδομένα πως οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται βαρύτερα κατά την διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης και είναι επίσης γνωστά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών σκαρφάλωσε στο 61% το Νοέμβριο του 2013, ενώ στους νέους 25-34 ετών υπολογίζεται σε 38%.

Ήδη εδώ και  4 τουλάχιστον δεκαετίες, οι νέοι καθυστερούν να αποκτήσουν την δική τους στέγη (σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές), εξαιτίας της επιμήκυνσης της ακαδημαϊκής τους πορείας για λόγους εξειδίκευσης (π.χ. μεταπτυχιακά), της ανεργίας και της δυσκολίας ανεύρεσης σταθερής εργασίας ή εργασίας ικανής να καλύψει τις ανάγκες αυτόνομης διαβίωσης. Όμως, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά, παρατηρείται διόγκωση του φαινομένου: Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι νέοι να παραμένουν στην πατρική στέγη παρά την επιθυμία τους. Την ίδια στιγμή,  πολλοί που είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία, αναγκάζονται να επιστρέψουν σε αυτήν και να συγκατοικήσουν με τους γονείς τους (μάλιστα, σε αυτή την λύση αναγκάζονται να στραφούν ακόμη και ζευγάρια με παιδιά).

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ