Μεγάλη Παρασκευή: Με την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο κορυφώνεται το Θείο Δράμα

Με την Αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο Δράμα, λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση του Κυρίου. Στην Ιερουσαλήμ, οι προσκυνητές περπάτησαν κατά μήκος της «οδού των Μαρτυρίων», επαναλαμβάνοντας τα τελευταία βήματα του Ιησού πριν από τη σταύρωση του, όπως υπαγορεύει η παράδοση. Φέτος παραβρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σε κλίμα κατάνυξης και εγκράτειας η σημερινή μέρα, σε όλη την Ελλάδα. Οι εκκλησίες δέχονται τους πιστούς επισκέπτες και κατοίκους μετά τη θεία λειτουργία των Ωρών, και της αποκαθήλωσης, με τους πιστούς να προσκυνούν τους Επιταφίους που στο σύνολο τους διέπονται από την απλότητα και το πνεύμα του Θείου Πάθους.

Kοζάνη: Πομπή προς το «Γολγοθά»

Η προσευχή σήμερα και κάθε μέρα είναι «Θεέ, σώσε τους Χριστιανούς και την Ιερή Γη και προστάτεψε τους από όλα τα δεινά και από τους πολέμους.» , είπε ο ιερέας στο Δρυόβουνο Κοζάνης, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέστηκε και φέτος στο Δρυόβουνο Κοζάνης η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο λόφο που οι ντόπιοι αποκαλούν Γολγοθά.

Μετά τη λειτουργία των μεγάλων ωρών πιστοί εξέρχονται από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά και με πομπή πηγαίνουν προς το “Γολγοθά”. Μετά την Αποκαθήλωση, οι μυροφόρες, παραλαμβάνουν το σώμα του Εσταυρωμένου και το μεταφέρουν και πάλι στον ιερό ναό του χωριού όπου προσκυνούν οι πιστοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ