Μαρτυρίες στο enikos.gr για την Αμφιλοχία: «Αντί ο Δήμος να ζητήσει συγγνώμη για την κατασκήνωση, προσπάθησε να μας βγάλει ψεύτες»

Για τα όσα βίωσαν και είδαν στην κατασκήνωση για παιδιά ΑμΕΑ στην Μπούκα Αμφιλοχίας μίλησαν στο enikos.gr ένας γονέας και μία συνοδός παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Έκαναν λόγο για τραγικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν την απάντηση που έδωσε ο Δήμος τονίζοντας πως όχι μόνο δεν απολογήθηκε για τα όσα είδε το φως της δημοσιότητας αλλά προσπάθησε να τα διαψεύσει.

Αμφιλοχία: Κυβερνητική παρέμβαση έπειτα από τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κατασκήνωση για παιδιά ΑμΕΑ

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη   

«Αντί να ζητήσουν συγγνώμη προσπάθησαν να μας βγάλουν ψεύτες. Ήθελαν να διαψεύσουν τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα», μας είπε ο Σπύρος Τσαφώνας, πατέρας δύο παιδιών με βαριά αναπηρία που φιλοξενήθηκαν για 10 ημέρες στην συγκεκριμένη κατασκήνωση.

Αμφιλοχία: Καταγγελία για άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κατασκήνωση για παιδιά ΑμΕΑ – Τι απαντά ο Δήμος – ΦΩΤΟ

«Αν ήξερα τι συνέβαινε δεν θα πήγαινα τα παιδιά μου εκεί. Οι συνθήκες ήταν τραγικές, δεν μας άφησαν να μπούμε μέσα κι έτσι δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε, ούτε το πώς ήταν διαμορφωμένος ο χώρος. Υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία για όλα τα παιδιά, τα δικά μου γύρισαν στο σπίτι με σπυριά στα πόδια και μου είπαν ότι “δεν σας πήραμε τηλέφωνο για να μην ανησυχήσετε”», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Τσαφώνας ο Δήμος στην χθεσινή του απάντηση προσπάθησε να διαψεύσει τις καταγγελίες μέσω φωτογραφιών που ανήρτησε.

«Δεν υπήρχε καμία ευαισθησία ούτε καν ένα συγγνώμη από τον Δήμο. Μάλιστα, προσπάθησαν να μας κατηγορήσουν ότι λέμε ψέματα με την χθεσινή τους απάντηση. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που ανέβασαν για να δείξουν την δήθεν καλή εικόνα των εγκαταστάσεων ήταν από την διπλανή κατασκήνωση που δεν ήταν για παιδιά ΑμΕΑ», κατέληξε ο κ. Τσαφώνας.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Δήμος

«Από την πρώτη μέρα καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά»

«Εμείς ξέρουμε την αλήθεια, καθώς υπάρχουν μάρτυρες γονείς, εργαζόμενοι αλλά και παιδιά στην κατασκήνωση», σημείωσε στο enikos.gr η συνοδός παιδιού στην κατασκήνωση Σταυρούλα Λιβιτσάνου. 

«Από την πρώτη μέρα καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ο χώρος ήταν εντελώς ακατάλληλος. Περιμέναμε ώρες κάτω από τον ήλιο εν μέσω καύσωνα προκειμένου να τακτοποιηθούμε και να εγκατασταθούμε στους χώρους. Εντέλει, καταλήξαμε να μπούμε στις σκηνές μας το απόγευμα, τις οποίες μάλιστα απολυμάναμε μόνοι μας», συμπλήρωσε η ίδια και στη συνέχεια, σχολίασε εν γένει τα όσα είδε και βίωσε στην κατασκήνωση στο διάστημα 10 ημερών που παρέμεινε εκεί.

«Τα στρώματα ήταν χειρότερα από εκείνα που φαίνονταν στις φωτογραφίες και μάλιστα μας τα αντικατέστησαν έπειτα από δική μου παρέμβαση. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τον καύσωνα ,ανεμιστήρα φέραμε από το σπίτι, ενώ δεν υπήρχαν ούτε σκίαστρα. Δεν εκφράζουμε μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά κυρίως των παιδιών που δεν είναι σε θέση να το κάνουν και δεν είναι υποχρεωμένα να υπομείνουν τέτοιες συνθήκες».

Την ζέστη την αντέξαμε…βρεχόμασταν με τα λάστιχα. Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν ότι για δύο ημέρες οι τουαλέτες ήταν βουλωμένες , ξεχείλιζαν από κόπρανα και η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη. Μας έστειλαν σε αυτοσχέδιες τουαλέτες που δεν είχαν ούτε νιπτήρα, οι οποίες βούλωσαν και αυτές. Ο χώρος καθαρίστηκε μόνο όταν τους απειλήσαμε με δημοσιοποίηση», πρόσθεσε η κ. Λιβιτσάνου.

Επιπρόσθετα, η συνοδός των παιδιών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσωπικό της κατασκήνωσης επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να μας διευκολύνουν και να βελτιώσουν την κατάσταση, έκαναν ότι μπορούσαν αλλά δυστυχώς εργάζονταν πολύ λίγα άτομα»

Τέλος, η Σταυρούλα Λιβιτσάνου αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο Δήμος για τις συνθήκες που επικρατούν στην κατασκήνωση σχολιάζοντας ότι «δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί καν αυτή η απάντηση. Κανείς από τον δήμο δεν έχει επικοινωνήσει ούτε με γονείς ούτε με συνοδούς, ούτε μία συγγνώμη δε μας ζήτησαν για όσα περάσαμε αυτές τις μέρες. Κανένας σεβασμός προς εμάς ή τα παιδιά».

Η απάντηση του Δήμου

Aπό την πλευρά του, ο Δήμος Αμφιλοχίας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και απεικονίζουν χώρους που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, ο Δήμος δημοσίευσε και φωτογραφικό υλικό το οποίο, όπως υποστηρίζει, δείχνει την πραγματική εικόνα της κατασκήνωσης.

«Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:

Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.

Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών».

Κυβερνητική παρέμβαση έπειτα από τις καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις παιδικές κατασκηνώσεις ΑμΕΑ στην Μπούκα Αμφιλοχίας, καθώς τρία κλιμάκια θα ερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας.

Ειδικότερα, ως συνέχεια της άμεσης παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους για την διερεύνηση των καταγγελιών των γονέων.

Επιπρόσθετα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, μεταβαίνει στην κατασκήνωση κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το κλιμάκιο της Πάτρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, τα παιδιά φιλοξενούνται σε παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία αναφέρεται ότι εν μέσω καύσωνα τα παιδιά πλένονται με το κρύο νερό λάστιχου ώστε να γλιτώσουν την θερμοπληξία, δεν τους παρέχεται σαπούνι, ενώ δεν υπάρχουν νοσηλευτές ή γιατροί στον χώρο.

Την ίδια στιγμή, η ίδια υποστηρίζει ότι τα παιδιά κοιμούνται σε σκισμένα στρώματα και σκουριασμένα ράντζα γεμάτα ζωύφια, ενώ ότι στην κατασκήνωση δεν υπάρχουν γιατροί ή νοσηλευτές.

Αναλυτικά η ανάρτησή της στο Facebook

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε καταγγελία προχώρησαν και οι συνοδοί των παιδιών που έμειναν αυτές τις ημέρες στην κατασκήνωση και βίωσαν από κοντά την όλη κατάσταση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φέτος η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ