Οργισμένες διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών προκάλεσε στο Μαρόκο ο φρικτός θάνατος ενός 30χρονου ιχθυοπώλη στο εσωτερικό ενός απορριμματοφόρου.
Ο Μουχσίν Φικρί συνεθλίβη απο τον μηχανισμό συμπίεσης του απορριμματοφόρου την ώρα που επιχειρούσε απεγνωσμένα να μαζέψει από το εσωτερικό του οχήματος το εμπόρευμά του που λίγο πριν είχαν κατασχέσει και πετάξει αστυνομικοί.
Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο το τρομακτικό περιστατικό και ανέβασε το βίντεο στο Διαδίκτυο, προκαλώντας σοκ στους πολίτες.
Μια φωτογραφία του θύματος στην οποία διακρίνονται το κεφάλι του και το ένα χέρι να εξέχουν από τον μηχανισμό συμπίεσης του απορριματοφόρου κυκλοφόρησε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες απηύθυναν μαζικό κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα.
Από το κέντρο της πόλης Αλ Χοσέιμα ξεκίνησε το πρωί πορεία, στην κεφαλή της οποίας ήταν ένα ασθενοφόρο με τη σορό του θύματος. Η πορεία έφτασε ως την γειτονική κοινότητα Ιμζουρέν όπου έγινε η ταφή.
Το περιστατικό πυροδότησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Αλ Χοσέιμα, με τα πλήθη να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του «μάρτυρα Μουχσίν» και να απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. «Εγκληματίες, δολοφόνοι, τρομοκράτες» φώναζαν οι διαδηλωτές.
Κινητοποιήσεις μικρότερου μεγέθους πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, στο Ριφ, στο Μαρακές και το Ραμπάτ, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Είμαστε όλοι Μουχσίν», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από τη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διπλωματικής περιοδείας στην ανατολική Αφρική, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος εξέφρασε «τα συλλυπητήρια και την συμπόνια του στην οικογένεια του θύματος» σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών συνάντησε τους συγγενείς του 30χρονου, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Μουχσίν Φικρί δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Οι αρχές τον υποχρέωσαν να πετάξει πολλά καφάσια με ξιφία, ένα είδος η αλιεία του οποίου απαγορεύεται αυτήν την εποχή.
Ο έμπορος όρμησε μέσα στο απορριμματοφόρο για να σώσει το εμπόρευμά του και τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης του οχήματος στην καρότσα, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου καταδίκασε «το κράτος που καταπατά την αξιοπρέπεια των πολιτών» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Μαρόκου καθώς σε μία εβδομάδα ξεκινά το Διεθνές Συνέδριο για το Κλίμα, όπου θα παραστούν σύνεδροι από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης:
Η τελευταία προσευχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζούγκλας του Καλαί