Πάτρα-Μαντάς για Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποια ποινή προβλέπει ο νόμος για την κατηγορία της 33χρονης

Για τις ποινές με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησε ο ποινικολόγος, Θεόδωρος Μαντάς. Η υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, ενώ η 33χρονη μητέρα είναι προφυλακισμένη και κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Ο Θεόδωρος Μαντάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε: “Είναι γεγονός ότι έχουμε πληθώρα στοιχείων, όπως προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, γιατί πρόσβαση και εικόνα από την ποινική δικογραφία δεν έχουμε.”

Άκαμπτη στάση

“Προκύπτουν διαρκώς από την ανακριτική διαδικασία στοιχεία. Εντούτοις, η συγκεκριμένη κατηγορουμένη συνεχίζει και κρατά μία απολύτως αρνητική στάση απέναντι στην κατηγορία που της έχει αποδοθεί” είπε και πρόσθεσε: “Είναι μία υπερασπιστική γραμμή στην οποία πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η κατηγορουμένη έχει παραμείνει αμετακίνητη από την αρχή. Θα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα εάν θα τηρηθεί η θέση αυτή η υπερασπιστική ή αν θα έχουμε κάποια μεταβολή… Είναι μία θέση υπερασπιστική που σε πολύ σημαντικό βαθμό αφαιρεί άλλους ισχυρισμούς επικουρικούς, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία μείωση της ποινής, σε μία επιεικέστερη ποινική μεταχείριση. Κρατώντας μία στάση απόλυτης άρνησης στην κατηγορία, κατά κάποιον τρόπο επιλέγει ένας κατηγορούμενος να κινηθεί στη ζώνη του άσπρο ή μαύρο. Με τη στάση της δεν αφήνει περιθώρια επικουρικών υπερασπιστικών ισχυρισμών. Είναι μία στάση άκαμπτη αρνητική”.

Οι ποινές

Ερωτώμενος σχετικά με τις ποινές στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ο κ. Μαντάς υπογράμμισε: “Πλέον δεν υπάρχει βεντάλια ποινών. Στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ο νόμος προέβλεπε διαζευτικά είτε ισόβια κάθειρξη είτε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών. Πλέον με τροποποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και σίγουρα πριν από τον Ιανουάριο του 2022, που τοποθετείται χρονικά η απώλεια της ζωής της μικρής Τζωρτζίνας, ο νόμος προβλέπει μία μόνο ποινή, αυτή της ισοβίου κάθειρξης. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διαφοροποίηση από την ποινή αυτή. Και μάλιστα, επειδή ακούγεται ότι ακόμη και τα ισόβια είναι 16 χρόνια, είναι εσφαλμένο αυτό. Στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση έχουμε διαφοροποίηση, είναι τουλάχιστον 18 χρόνια. Είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής μέσα στη φυλακή…  δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία, στα 18 χρόνια θα αποφυλακιστεί. Σημαίνει ότι αφότου έχει παραμείνει 18 χρόνια “κλειστά” στη φυλακή, δικαιούται να αιτηθεί! Από εκεί και μετά αποκτά δικαίωμα να αιτηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το αίτημα αυτό θα γίνει δεκτό” διευκρίνισε.

Όσον αφορά θεωρητικά στον ανώτατο χρόνο φυλάκισης για κάποιον που έχει καταδικαστεί για περισσότερα από ένα αδικήματα, όπως 2, 3, 4 φορές ισόβια, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς σημείωσε: “Δεν υπάρχει ανώτατος, υπάρχει κατώτατος χρόνος φυλάκισης. Αν έχουμε 2, 3, 4 φορές ισόβια, δεν μπορεί ούτε καν να αιτηθεί για αποφυλάκιση εάν δεν έχει συμπληρώσει κλειστά τουλάχιστον 25 χρόνια στη φυλακή”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ