Μαίνονται οι φωτιές: Αναζωπύρωση στο Λουτράκι – Η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή “ανάσα” στο Κανδήλι

Για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ δύο από τις σχεδόν 50 εστίες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Δερβενοχώρια: Τρία Chinook επιχειρούν από νωρίς στο μέτωπο της φωτιάς – ΒΙΝΤΕΟ

Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Φωτιά στην Σαρωνίδα: Τεράστιες φλόγες, πανικός και ουρλιαχτά – Τρομακτικό ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

Φωτιά στην Δυτική Αττική: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή που οι φλόγες «έζωσαν» την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Κανδήλι

Λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και στη Λεωφόρο Καταδρομών, εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή  Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα του 112. 

 

 

Έκκληση του Αντιδημάρχου Μεγαρέων Κώστα Φυλακτού: Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα θα καούν τα Μέγαρα

Ο αντιδήμαρχος κύριος Φυλακτός μιλώντας στο Action 24 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα, καθώς και να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν να επιχειρούν με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην πρωινή έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/7 από τα Δερβενοχώρια, ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε πως επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Αναζωπύρωση όπως φαίνεται από Σκούρτα Δερβενοχωρίων – H φωτιά είναι στο χωριό Στεφάνι

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Δείτε φωτογραφίες από τις προσπάθειες κατάσβεσης:

Φωτιά Λουτράκι Φωτιά Λουτράκι Φωτιά Λουτράκι Φωτιά Λουτράκι Φωτιά Λουτράκι

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

ΒΙΝΤΕΟ με τα Chinook

Υψηλός κίνδυνος σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

«Για σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου. Γενικότερα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή, τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ