Μείωση παρουσιάζουν τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στον κόσμο και τη χώρα μας, ο καθηγητής αναφερόμενος σε παγκόσμιο επίπεδο είπε: “Η πανδημία του κορονοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατομμύρια. Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα” συμπληρώνοντας ότι “ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τους 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα”.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, “η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές, έχοντας ξεπεράσει τις 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα”.
Σχετικά με τη χώρα μας σημείωσε: “Στην Ελλάδα βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια συνεχίζεται. Ομοίως τα σημάδια πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν υποχώρηση αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμμένη. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδημία συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και 3 φορές υψηλότερο από την Αθήνα. Επιβαρυμμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία. “Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και επεσήμανε ότι “αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδι και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών οικογενειών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη “κοινωνική φούσκα” στη διάρκεια των εορτών. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.