Mαγιορκίνης: Περιμένουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων της Όμικρον

Περιμένουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, “δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης: “Είμαστε σε μία κατάσταση παρακολούθησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πόσα είναι τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα στην κοινότητα. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι της τάξης πάνω από 100 στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εκτίμηση. Είπα και την Πέμπτη ότι περιμένουμε δραματική αύξηση του αριθμού αυτού έναντι της Δέλτα, αλλά και από τα στοιχεία που βλέπουμε και στη Ν. Αφρική είναι ότι μετά τη δραματική αύξηση ακολουθεί μια επιπέδωση σε υψηλό σημείο” σημείωσε ο καθηγητής.

Γκίκας Μαγιορκίνης

Όσο για το αν η δραματική αύξηση θα σημειωθεί μέσα στις γιορτές υπογράμμισε: “Είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν νομίζω να συμβεί μέσα στις γιορτές… δεν το νομίζω, αλλά είναι ένας ιός που είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε. Βασικό σημείο είναι ότι δεν έχουμε κάποια χώρα που να έχει πιεστεί  εξαιτίας την Όμικρον. Και στη Νότια Αφρική το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ανακούφιση”.

Τι είπε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων

Σχετικά με άλλες χώρες που λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως και η Ολλανδία που μπήκε σε σκληρό lockdown από σήμερα το πρωί, τόνισε: “Αυτήν τη στιγμή το παρακολουθούμε, εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε  αρκετά περισσότερα μέτρα, που λέμε ότι είναι μεν για τη Δέλτα αλλά λειτουργούν και για την Όμικρον. η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, δεν εφαρμόζεται σχεδόν σε καμία από τις χώρες, όπως στην Ολλανδία. Άρα έχουμε ήδη μέτρα που πρέπει να κοιτάξουμε την εφαρμογή τους”.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, είπε ότι “όλες οι χώρες δεν λαμβάνουν μέτρα. Ήδη έχουμε μέτρα που δεν έχουν άλλες χώρες. Είμαστε μπροστά όσον φορά την τρίτη δόση, πολύ πιο μπροστά από τις περισσότερες άλλες χώρες, θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο ακόμη σ’ αυτήν τη φάση λόγω του εμβολιασμού και της τρίτης δόσης να δούμε πώς θα εξελιχθεί”, ενώ για την εισήγηση νέων μέτρων σημείωσε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση στο σύστημα υγείας.

“Υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και δεν έχει λάβει τα μέτρα που έχουμε λάβει εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 των μέτρων που έχουμε εμείς. Δεν αποκλείονται τα νέα μέτρα, απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο” υπογράμμισε τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ