Μαγιορκίνης: Ευαίσθητη η τάση σταθεροποίησης στην Αττική – Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη – ΒΙΝΤΕΟ

Με τα στοιχεία που αφορούν στον κόσμο και ειδικότερα την Ευρώπη άρχισε την ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη είναι πέντε οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων.

“H πανδημία του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεκινήσει μια νέα επιταχυνόμενη φάση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις, προσεγγίζοντας τις 400.000 ανά ημέρα κι έτσι το σύνολο των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας φαίνεται να προσεγγίζει τα 40 εκατ. εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. αφορούν την Ευρώπη. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που καταλήγουν από τη νόσο δεν έχει προς το παρόν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ανά ημέρα. Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει δηλωθεί είναι 8,500 στις 17 Απριλίου. Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ην. Βασίλειο και η Ιταλία. Από αυτές σε επιταχυνόμενη φάση φαίνεται ότι έχουν μπει η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, ενώ η Ισπανία φαίνεται πως είναι σε φάση σταθεροποίησης. Σε επίπεδο μέτρων η Τσεχία έχει μπει σε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες, στη Γαλλία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00-06.00 σε εννιά από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και θα διαρκέσει 4 εβδομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυστηρά μέτρα τύπου lockdown έχουν εφαρμοστεί ήδη στο Λίβερπουλ ενώ νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και στο Λονδίνο” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και ακολούθως αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 500 διαγνώσεις.

“Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έχει ήπιες αυξητικές τάσεις με τον αριθμό να ξεπερνά τα 400 ανά ημέρα σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 500 διαγνώσεις. Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη. Ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%, ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις, μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα, Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη”.

Ακολούθως υπογράμμισε πως “με την πτώση της θερμοκρασίας η ισορροπία μπορεί να διασπαστεί και να γείρει τη ζυγαριά ακόμη μια φορά προς την επιδημική αύξηση. Από την άλλη, είδαμε εντός των τελευταίων ημερών την άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη με την Κοζάνη να είναι και η πρώτη Περιφέρεια που μπαίνει σε κατάσταση 4, δηλαδή υψηλού κινδύνου” είπε και ακολούθως αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των διασωληνωμένων αλλά και των θανόντων.

“Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την Περιφέρεια Αττικής με κάποια σημάδια σταθεροποίησης, ενώ σε άλλες περιφέρειες φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικά αυξητικές τάσεις” είπε ο κ. Μαγιορκίνης και ακολούθως συνεκτιμώντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια δεδομένα σημείωσε πως “η επιδημία βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής με την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ