Μαγιορκίνης: Ένα στα 20 τεστ για κορονοϊό θα βγει θετικό – ΒΙΝΤΕΟ

“Με βάση τον δείκτη θετικότητας περίπου ένα στα είκοσι άτομα που θα αναζητήσει να κάνει τεστ κορονοϊού θα βγει θετικό” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ τόνισε πως “με βάση τον δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου ένα στα είκοσι άτομα που θα αναζητήσει να κάνει τεστ κορονοϊού θα βγει θετικό. “Η πιθανότητα να βρεθούμε σε συνάντηση που υπάρχει θετικό κρούσμα κορονοϊού είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αν δε φοράμε μάσκα σε αυτή τη συνάντηση, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ” τόνισε ο Κ. Μαγιορκίνης.

“Τα ατομικά τεστ κορονοϊού μπορούν να συνδράμουν στον περιορισμό της επιδημίας”

Αναφερόμενος στα ατομικά τεστ κορονοϊού, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως “με την έλευση της αυτοδιάγνωσης (self testing) θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο για να ελέγξουμε αν είμαστε φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας και τους συνεργάτες μας”.

“Η εφαρμογή της διαδικασίας του τεστ δε διαφέρει σημαντικά με ένα απλό τεστ κύησης. Το σημείο κλειδί, η διαφορά, που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία. Δηλαδή, η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου που θα πρέπει να την κάνει ο πολίτης πλέον μόνος του” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Και συνέχισε: “Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Μέσω μίας διαδικασίας εκμάθησης που δε διαρκεί περισσότερο από δύο ή τρία λεπτά, που θα ξοδέψει ο καθένας μας για να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πως να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι του με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία”.

“Η εκτέλεση των self-test σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας” κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ