Λουκάς Σαμαράς: Πέθανε «ο πατέρας των σέλφι» – Το «αντίο» από την Μενδώνη

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Ελληνοαμερικάνος καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ο πατέρας των σέλφι» καθώς στα έργα του εξερεύνησε την φωτογράφηση του εαυτού του και την εικαστική και ψηφιακή τους επεξεργασία.

Ο Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε στην Καστοριά το 1933 αλλά η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αμερική στην εκπνοή του εμφυλίου. Διέγραψε μια διεθνή πορεία στα εικαστικά, στη γλυπτική και στη φωτογραφία, με διακρίσεις και εκθέσεις στα πιο σημαντικά μουσεία. Ζούσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Μενδώνη: Ο «άνθρωπος που ήταν ο ίδιος του ο καμβάς» υπήρξε πρωτοπόρος εικαστικός

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Λουκά Σαμαρά, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Λουκάς Σαμαράς, ο «άνθρωπος που ήταν ο ίδιος του ο καμβάς», όπως προσφυώς τον χαρακτήρισαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος εικαστικός, που κατέκτησε, με το πολύπλευρο και διαρκώς ανανεούμενο έργο του, παγκόσμια ακτινοβολία. Καλλιτέχνης ανήσυχος σε όλη του την πορεία, πειραματιζόταν διαρκώς με νέα εργαλεία και τεχνικές, ξεκινώντας από τη ζωγραφική και τη γλυπτική για να περάσει γρήγορα στη φωτογραφία, επί πολλά χρόνια στην αναλογική και εσχάτως και στην ψηφιακή της διάσταση, ανάγοντάς τη σε κατ’ εξοχήν εκφραστική του δίοδο. Το έργο του Σαμαρά μοιάζει αυτοβιογραφικό, καθώς επικεντρώνεται στο σώμα του, που αποτελεί και το κύριο αντικείμενο των πειραματισμών του. Ο Σαμαράς φτάνει, όμως, πολύ πιο μακριά. Εκκινεί από τον εαυτό του, τον οποίο επανατοποθετεί, μετωνυμικά και απροσωποποιημένα, στη σιωπή και τη βουή της μεγαλούπολης, της οποίας αναδεικνύεται σε εικαστικό ανθρωπολόγο. Η δεξίωση και η οικείωση του έργου στην Ελλάδα υπήρξε σχετικά αργή, αλλά καθολική. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ