Lockdown στην Κάλυμνο: Τι λέει στο enikos.gr o δήμαρχος του νησιού που νοσεί με κορονοϊό

Σε καθολικό lockdown μπήκε για ακόμη μία φορά, από το πρωί της Τετάρτης, η Κάλυμνος και ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Διακομιχάλης που νοσεί και ο ίδιος, μίλησε για ελάχιστα λεπτά στο enikos.gr.

«Να με συγχωρέσετε, διότι δεν μπορώ να πω πολλά, νοσηλεύομαι κατ’ οίκον και κάποιες ώρες την ημέρα υποστηρίζομαι από οξυγόνο», είπε ο κ. Διακομιχάλης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την κακή επιδημιολογική κατάσταση στο νησί υποστήριξε ότι «προφανώς κάτι δεν πάει καλά με την τήρηση των μέτρων με συνέπεια να έχουμε οδηγηθεί σ’ αυτή την κατάσταση».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στο νησί. Το νησί είχε μπει σε καθεστώς σκληρού lockdown στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ και στις 19 Φεβρουαρίου είχε αποφασιστεί αυστηρό lockdown μετά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίο και τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο δήμαρχος Καλυμνίων τότε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε πει ότι υπάρχουν πολλοί αρνητές του ιού στο νησί που δεν εφάρμοζαν τα μέτρα. Όταν επιβλήθηκαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για δεύτερη φορά, είχε υποστηρίξει πως τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν σε ορισμένες εκκλησίες με πολύ κόσμο, κάτι που συνέβη και σε πολλές γειτονιές.

«Δυστυχώς υπήρχαν πολλοί αρνητές στο νησί που δεν εφάρμοζαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τα Χριστούγεννα εδώ γιορτάστηκαν τουλάχιστον στο κομμάτι των εκκλησιών με πολύ μεγάλες παρουσίες, κόσμο. Δυστυχώς. Από την άλλη μεριά υπήρχαν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί σε κάποιες περιοχές που ελέγχθηκαν πλημμελώς παρά τις εκκλήσεις» είχε δηλώσει τότε.

Όσο για τις μέρες του Πάσχα, οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Βάσει των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Τρίτη του Πάσχα εντοπίστηκαν 115 νέα κρούσματα στο νησί.

Τι ισχύει στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο, λοιπόν, ισχύει καθολικό lockdown από την Τετάρτη 05-05-2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 10-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Τα μέτρα που ισχύουν:

– Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

– Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

– Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

– Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

– Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.\

– Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

– Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

– Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

– Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.