Lockdown: “Κλειδώνουν” οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν έχει “κλειδώσει” η αλλαγή στο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή τα Σαββατοκύριακα, να μην ξεκινά στις 7 το απόγευμα, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι ειδικοί συνεδριάζουν από το πρωί προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Εξετάζουν τα δεδομένα και ψηφίζουν στη συνέχεια ξεχωριστά για κάθε μέτρο.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εισηγηθούν την άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις, με τον αστερίσκο όμως ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με χαλάρωση. Δηλαδή να επιτρέπεται η χρήση του κωδικού 6 για μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

Ουσιαστικά σήμερα γίνεται ένας επανακαθορισμός των μέτρων με βάση την αποτελεσματικότητά τους, καθώς για ορισμένα εκτιμάται ότι είναι αποτελεσματικά ενώ αντίθετα για κάποια άλλα ότι μάλλον ευνοούν τον συνωστισμό και τη μετάδοση. Ένα από αυτά ήταν η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα, το οποίο παύει να ισχύει όπως φαίνεται από αύριο.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όμως το γενικό πνεύμα είναι ότι τώρα που σταδιακά ο καιρός θα βελτιώνεται, ο κόσμος θα ήταν καλό να κυκλοφορεί σε ανοιχτούς χώρους και να μην συνωστίζεται στα σπίτια. Αυτός είναι και ο λόγος που εισηγούνται την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρίσκεται στο τραπέζι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς πρέπει πρώτα να μειωθούν κρούσματα και κυρίως οι διασωληνωμένοι. Οι ειδικοί πάντως αναμένεται να εισηγηθούν το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ενώ προς άνοιγμα οδεύουν οι αρχαιολογικοί χώροι, όμως μόνο όσοι είναι ανοιχτοί και όχι τα μουσεία.

Ακούστε τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου το πρωί στην εκπομπή του στον Realfm 97,8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ