Lockdown: Η επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στον Μητσοτάκη – Γιατί ζητεί ανοιχτές εκκλησίες

Mία μόλις ημέρα πριν από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις δια στόματος του Πρωθυπουργού σχετικά με την αναγκαιότητα ενός δεύτερου lockdown σε ολόκληρη τη χώρα και αφού η μετάβαση της αντιπροσωπείας της στο Μέγαρο Μαξίμου ακυρώθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων εκείνων των ημέρων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας ζητώντας διατήρηση των ναών ανοικτών αλλά και θέτοντας τη δική της «κόκκινη γραμμή» στις εορτές των Χριστουγέννων.

Με μια επιστολή την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκαθαρίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

«Εντός του πλαισίου αυτής της καλής διαθέσεως και αρίστης άχρι τούδε συνεργασίας υμών τε και ημών, αιτούμεθα όπως επανεξετάσητε τα αποφασισθέντα περί κλεισίματος ιερών ναών, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου, διότι εκ καθήκοντος αδυνατούμεν να αποδεχθώμεν κλείσιμον των ιερών ναών και απαγόρευσιν προσελεύσεως εις αυτούς των χριστιανών μας, πολλοί εκ των οποίων μαζί με ιεράρχας και ιερείς από όλην την χώραν αποστέλλουν εις την Ιεράν Σύνοδον σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας» ξεκαθαρίζει η ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό, στον οποίο υπενθυμίζει πως όχι μόνο συνεργάστηκε με τις Αρχές αλλά και διαχειρίστηκε με σύνεση τις φωνές εκείνες που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα των μέτρων.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αυτό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ΔΙΣ είναι οι καθημερινές επιθέσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι οποίες διχάζουν την κοινωνία, σκορπούν μίσος και μετατρέπουν ένα θέμα δημόσιας υγείας σε θρησκευτικό. «Εξ ετέρου όμως η Ιερά Σύνοδος υπομένει μέχρι σήμερον σωρείαν καθημερινών επιθέσεων εκ δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, αλλά και δημοσίων παρεμβάσεων βουλευτών ή επιστημόνων, οι οποίοι διχάζουν την κοινωνίαν, ενσπείρουν μίσος, στοχοποιούν την λατρευτικήν πρακτικήν της Εκκλησίας μεμφόμενοι την Κυβέρνησιν δι’ ανοχήν και επιχειρούν να μετατρέψουν την προστασίαν της δημόσιας υγιείας, μεταξύ άλλων, και εις θρησκευτικό ζήτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην συνοδική επιστολή.

Παρά το γεγονός πως η επιστολή είναι ιδιαίτερα ήπια και χαμηλών τόνων, η ΔΙΣ δεν διστάζει να θέσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό της για τον τρόπο αντιμετώπισης της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «φοβική μεταχείριση των χώρων λατρείας» από πλευράς κράτους χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόστιμο των 1.500€ που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι ιερείς δεν τηρήσουν τα μέτρα «υπέρογκο», αλλά ταυτόχρονα και αχρείαστο αφού όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πρόθεσις παραβάσεως του νόμου». Μάλιστα η Σύνοδος συγκρίνει τα όσα επιτρεπόντουσαν μέχρι τη μέρα εκείνη στα κέντρα διασκέδασης όπου υπήρχε δυνατότητα πληρότητας έως και 50% με φιλοξενία έως και 300 ατόμων στον ίδιο χώρο.

ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Γνωρίζοντας πως η Κυβέρνηση θα ανακοίνωνε νέα σκληρά μέτρα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων πανελλαδικά η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις οι οποίες όπως προέκυψε τελικά από τις αποφάσεις ήταν εντελώς διαφορετικές. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της Εκκλησίας, ήταν να επιτρέπεται στους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα», ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει την συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες έως 50 ατόμων ανά ιερό ναό ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτήρησης της κάθε περιοχής, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ΔΙΣ έχουν στοχο «πλέον της αντιμετωπίσεως της πανδημίας, την διαφύλαξην και διατήρησιν της κοινωνικής ειρήνης και την στήριξιν των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, του Ορθοδόξου αυτής πληρώματος το οποίον διατηρεί ζώσαν σχέσιν με την Θείαν Λατρείαν, την Εκκλησίαν εν γένει και τους ποιμένας αυτής».

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι συνοδικοί μητροπολίτες το αίτημα της ΔΙΣ είναι να «Παραμένουν ανοικτοί καθ’ όλην την ημέραν και επιτρέπηται η προσέλευσις εις τους Ι. Ναούς ενός ατόμου ανά 10 τμ και ως πεντήκοντα ατόμων ανεξαρτήτως επιπέδου επιτηρήσεως» εξηγώντας πως «Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέηται και να προσεύχηται υπερ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου. Επιπροσθέτως θα συντελέση καθοριστικώς εις την διατήρησιν της τάξεως μεταξύ των λαϊκών μελών της Εκκλησίς διότι η αίσθησις ότι η Εκκλησία λειτουργει έστω και δίχως την ιδικήν των φυσικήν παρουσίαν αποτελεί πηγήν πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας ενώ έχομεν αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειρισθούμετα ανακύπτοντα ζητήματα της υγειονομικής κρίσεως».

Ειδικά για το θέμα της «ατομικής προσευχής» όπως αναφέρεται τους τελευταίους μήνες η ΔΙΣ ζητά «…εν όψει του μέτρου περιορισμού κυκλοφορίας αιτούμεθα όπως προβλεφθή ρητως και η μετακίνησις πιστών προς τους ιερούς ναούς δια την επιτέλεσιν των συνταγματικώς κατοχυρωμένων θρησκευτικών καθηκόντων των και συγγενών εις τα κοιμητήρια δια την προσευχήν και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ’ όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μοναστήρια στα οποία η ΚΥΑ ζητά οι μοναχοί να εκκλησιάζονται κατά ομάδες. Γι’ αυτά η ΔΙΣ προτείνει να αρθεί αυτός ο περιορισμός σημειώνοντας πως ειδικά στα κοινόβια οι μοναχοί ζουν ούτως η άλλως μαζί και διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται να εκκλησιάζονται και μαζί.

ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της επιστολής της Διαρκούς Iεράς Συνόδου προς τον Πρωθυπουργό, είναι οι αναφορές στα επιδημιολογικά στοιχεία που σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες, δεν δικαιολογούν την μεταχείριση της Εκκλησίας.

«Η ανωτέρω μεταχείρισις δεν φαίνεται να δικαιολογήται τουλάχιστον εκ των προς ώρας δημοσιευθέντων επιδημιολογικών στοιχείων, ούτε εκ του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ούτε εν όψει του υψηλού βαθμού συμμορφώσεως των 8.500 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς δεν κατέστησαν γνωστά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού εντός των Ναών» σημειώνει η ΔΙΣ και συνεχίζει: «Εξ άλλου το νέον κύμα της πανδημίας δεν ενέσκηψε κατόπιν πανδήμων εορτασμών μεγάλων χριστιανικών εορτών, αλλά έπεται των θερινών διακοπών και των μεγάλων συγκεντρώσεων εις τα αστικά κέντρα».Πηγή: orthodoxia.info

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ