Λινού στον Realfm 97,8: Θα περάσουμε ένα τσουνάμι – Τι είπε για την κορύφωση του κύματος

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για την πορεία της πανδημίας.

“Οι νέες μεταλλάξεις είναι πιθανές γιατί υπάρχει μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Και σε μερικές χώρες είναι η συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστη, επομένως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός” ανέφερε αρχικά.

Ερωτηθείσα αν θα αντέξει το ΕΣΥ στην πίεση απάντησε “ανησυχώ με βάση τα δεδομένα των άλλων χωρών, στις οποίες εξελίχθηκε η Όμικρον πριν από εμάς. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σε αυτές τις χώρες και το peak των αναγκών στα νοσοκομεία θα είναι 3 εβδομάδες μετά το peak των περιστατικών, των κρουσμάτων. Αυτό ακόμα δεν το έχουμε φτάσει, δεν ξέρουμε πότε θα είναι. Είναι αφελές να πιστέψουμε ότι σε 2 εβδομάδες θα ξεπεράσουμε την κορύφωση των αναγκών στο ΕΣΥ και δυστυχώς εκτός από την αύξηση των περιστατικών θα έχουμε ταυτόχρονα και μείωση και του προσωπικού γιατί είναι λογικά να νοσούν και λειτουργοί υγείας”.

“Θα περάσουμε ένα τσουνάμι, τώρα το πόσο γρήγορα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι ζητούμενο. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε” τόνισε η κ. Λινού.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη ελάχιστης χρήσης εσωτερικών χώρων και μέγιστη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, αποστάσεων και αερισμού των χώρων” είπε χαρακτηριστικά.

“Η τηλεργασία, όπου είναι εφικτή, πρέπει να φτάσει και στο 90%” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ