Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες ζημιές από τις πλημμύρες, χωρίς νερό η Μύρινα

LimnosLive/ Φωτογραφια: Γιώργος Κιουρανάκης

LimnosLive/ Φωτογραφια: Γιώργος Κιουρανάκης

Αίτημα για την κήρυξη ολόκληρης της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρές και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες και κρίσιμες λειτουργίες του νησιού.

Το αίτημα κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, στον γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, καθώς και στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα και καλλιέργειες

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές και αυτοψίες, έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, με καθιζήσεις, καταρρεύσεις οδοστρώματος, διαβρώσεις, πτώσεις τοιχίων και γεφυριών, αλλά και αποκλεισμούς βασικών οδικών αξόνων. Το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου είναι πλέον μη προσβάσιμο, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την αγροτική δραστηριότητα και την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους.

Ολοσχερείς καταστροφές καταγράφηκαν σε καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι και καταστήματα, με σοβαρές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και εμπορεύματα.

Ζημιές υπέστησαν επίσης δημόσιες υπηρεσίες, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, ο μητροπολιτικός ναός και σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα άμεσης και ασφαλούς λειτουργίας τους. Παράλληλα, έχουν προκληθεί βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ομβρίων.

Συνεδρίαση Πολιτικής Προστασίας και αναμονή κλιμακίων

Σε συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συγκάλεσε η δήμαρχος, έγινε γνωστό ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για την ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου αναμένονται δύο κλιμάκια του υπουργείου για την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες. Παράλληλα, έχει ενημερωθεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού και ζητήθηκε η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει πληγεί σχεδόν στο σύνολό του, καθώς και στην ανάγκη άμεσου καθαρισμού των σχολικών μονάδων ώστε να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία τους.

Συνδρομή από Άη Στράτη και Ένοπλες Δυνάμεις

Στις προσπάθειες αποκατάστασης συνδράμει ο δήμος Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος απέστειλε μηχάνημα έργου τύπου JCB, ενώ ιδιώτες και συνεργεία του δήμου βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή. Υποστήριξη παρέχει και ο στρατός, με προσωπικό και μηχανήματα όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο παραμένουν σοβαρά, με πολλούς δρόμους να είναι αδιάβατοι. Ο δήμος καλεί τους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες, κατολισθήσεις, μεταφορά φερτών υλικών και ζημιές σε υποδομές.

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στη Μύρινα, όπου οικισμοί παραμένουν χωρίς νερό, καθώς παρασύρθηκαν σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης. Η έλλειψη υδροδότησης δυσχεραίνει και το έργο της καθαριότητας σε περιοχές με εκτεταμένες λάσπες.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Μύρινας.

Exit mobile version