Λέσβος: Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

Ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση και παραδόθηκε στο κοινό του, το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά, που αποτελεί το παλαιότερο μνημείο βιομηχανικής επανάστασης στη Λέσβο. Τα εγκαίνια του αναμορφωμένου Μουσείου πραγματοποιήθηκαν σε μία λαμπρή τελετή ενώ ακολούθησε συναυλία που αφιλοκερδώς παραχώρησε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Μια νέα ζωή ξεκινά για το Μουσείο μετά την ανακαίνιση, σημείωσε ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης. «Το μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ο επισκέπτης μπορεί να δει έτσι όπως ακριβώς λειτουργούσε τον προπερασμένο αιώνα» σημείωσε.

Το ελαιοτριβείο οικοδομήθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτούργησε ως το 1978, οπότε παραδόθηκε στην φθορά του χρόνου. Πριν από 27 χρόνια αγοράστηκε ερειπωμένο από την εταιρία Αρχιπέλαγος και τέσσερα χρόνια μετά παραδόθηκε στο κοινό μετά από την πρώτη σωστική αναστηλωτική επέμβαση. 20 χρόνια μετά πραγματοποιείται ριζική ανακαίνιση , υποχρεωτική και αναγκαία και παραδίδεται στους επισκέπτες του.

Πιεστήρια, αντλίες, μύλοι άλεσης, τροχαλίες και ιμάντες μεταφοράς της κίνησης, που προέρχονται από το ιστορικό εργοστάσιο Μηχανουργίας της Σμύρνης των ΑΦΩΝ ΙΣΗΓΟΝΗ. Στο Μουσείο εκτίθεται και ο Αρχαίος Λίθινος Διπλός Ληνός, που χρονολογείται τον 3ο π.Χ αιώνα και εντοπίστηκε σε αυλή σπιτιού στην περιοχή , πρόκειται για βάση Ελαιοπιεστηρίου, εξαιρετικά σπάνιος στον Ελλαδικό χώρο.

Ο Νίκος Σηφουνάκης αφιέρωσε τη βραδιά στα μέλη της εταιρείας Αρχιπέλαγος που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να το κρατήσουν ζωντανό, όπως ο αείμνηστος Νίκος Κούνδουρος που διετέλεσε 20 χρόνια πρόεδρος της εταιρίας Αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν για τη συμβολή τους αυτά τα δυο χρόνια στην ανακαίνιση του μουσείου  μελετητές,  αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθηγητές πανεπιστήμιου και οι επικεφαλής της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου, της διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας  και της ΕΤΑΛ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ