Λάρισα: Ένοχα μυστικά για τον εγκλεισμό της 51χρονης

Στο σπίτι της, υπό την επίβλεψη κοινωνικής λειτουργού του δήμου Λαρισαίων, βρίσκεται πλέον η 51χρονη γυναίκα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της αποκαλύφθηκε ότι ζούσε έγκλειστη για 42 ολόκληρα χρόνια. Η Βάσω από τις πρώτες εξετάσεις που διενεργήθηκαν, δεν δείχνει να έχει σημάδια κακοποίησης, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς που έχουν αναλάβει τη φροντίδα της αναμένεται να διερευνήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στον εγκλεισμό της στην ηλικία των εννέα ετών.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, υπάρχουν υποψίες, από την πλευρά των αρμόδιων Αρχών, ότι η 51χρονη είχε πέσει θύμα σεξουαλικής ή άλλου είδους κακοποίησης σε μικρή ηλικία από συγγενικό της πρόσωπο, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί.

Σπίτι – “φρούριο”

Οι υπάλληλοι του δήμου που ήρθαν σε επαφή μαζί της δηλώνουν συγκλονισμένοι. Η 51χρονη, που αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, όλα αυτά τα χρόνια είχε επαφή μόνο με τη μητέρα της, με αποτέλεσμα να εμφανίζει υστέρηση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, όπως λένε, δεν ήταν παραμελημένη σε ό,τι αφορά τη σίτιση και την καθαριότητα. Η μητέρα της είχε μετατρέψει το πάνω διαμέρισμα της διπλοκατοικίας όπου διέμεναν σε «φρούριο», βάζοντας αλυσίδες στην πόρτα και κάγκελα στα παράθυρα.

«Η κοινωνική λειτουργός την ενημέρωσε για τον θάνατο της μητέρας της. Τη βρήκε, την προσέγγισε, την ‘‘ξεκλείδωσε’’ και πήγαν μαζί στην κηδεία. Τη βοήθησε να βάλει ακόμη και τα ρούχα της. Πλέον είναι στο σπίτι της, καθώς υπάρχει στήριξη από άλλους συγγενείς της. Η ένταξή της στην κοινωνία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες», αναφέρει υπάλληλος του δήμου, ο οποίος σπεύδει να τονίσει ότι «η γυναίκα δεν είναι αγρίμι, όπως γράφτηκε».

«Το πιθανότερο είναι ότι, επειδή πριν από 40 χρόνια δεν υπήρχαν σχολεία ειδικής αγωγής, η 51χρονη να έμεινε στο σπίτι της προκειμένου να μην την κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά. Πήγε μέχρι την τρίτη δημοτικού. Από τη γειτονιά μάς είπαν ότι η μητέρα της την αγαπούσε. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να τη βοηθήσουν», σημειώνει η ίδια πηγή.

Συγγενείς της γυναίκας και γείτονες φαίνεται να γνώριζαν τι συνέβαινε στο σπίτι. Ομως, όπως δήλωσαν, η μητέρα αντιδρούσε έντονα στο ενδεχόμενο η 51χρονη να βγαίνει έξω από την οικία τους, λέγοντάς τους ότι με αυτόν τον τρόπο την προστατεύει και ότι η ίδια η κόρη της δεν ήθελε να έχει επαφή με τον κόσμο. Ο εγκλεισμός, μάλιστα, φαίνεται ότι ήταν γνωστός και στην Αστυνομία, που είχε επισκεφθεί το σπίτι στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.

Η έρευνα

Ηδη, η 51χρονη Βάσω υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν γινόταν έλεγχος της υγείας της, ενώ με παρέμβασή της η Εισαγγελία Λάρισας ζήτησε την κοινωνική διερεύνηση της υπόθεσης. Οχι τόσο για να διερευνηθεί, στην παρούσα φάση, τυχόν αδίκημα, αλλά προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της 51χρονης και ειδικότερα ως προς το σκέλος της παραμονής της στο σπίτι. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, διενεργήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας νεκροτομή στην 76χρονη μητέρα της Βάσως, όπου επιβεβαιώθηκε ότι απεβίωσε αιφνιδίως καθώς επέστρεφε στο σπίτι της από την αγορά. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε από συγγενικό της πρόσωπο ξαπλωμένη στη σκάλα της εισόδου του σπιτιού της και δίπλα της υπήρχαν σακούλες με ψώνια.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ