Λαγουβάρδος στο enikos.gr: Οι παρατεταμένοι καύσωνες αυξάνουν την ευφλεκτότητα στα δάση

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για τις επόμενες ημέρες του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένονται καύσωνες, η οποία δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την επέκταση οποιασδήποτε πυρκαγιάς που θα μπορούσε να ξεσπάσει. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο enikos.gr αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τις πυρκαγιές αλλά και στους κινδύνους των επόμενων ημερών που περιμένουμε νέα αύξηση των θερμοκρασιών.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Όλες οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν προφανώς την μετεωρολογική και την κλιματική κατάσταση. Χάνεται χώρος πρασίνου. Η επίδραση είναι κοντά στις περιοχές που έχουν καεί πέραν της αισθητικής υποβάθμισης. Μεγαλώνει επίσης ο κίνδυνος της πλημμύρας, όπως είναι η Μάνδρα. Η έλλειψη δένδρων δεν βοηθάει. Την Αττική δεν την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, έχουμε δει κι άλλες καταστροφές σε μεγάλο βαθμό. Δεν έχει φανεί τουλάχιστον αυτό. Το μεγαλύτερο θέμα είναι τα νερά. Όντως οι αλλαγές των κλιματικών συνθηκών υπάρχουν αλλά στις περιοχές που έγινε η καταστροφή. Με την αναδάσωση αποκαθίσταται η κατάσταση», μας είπε αρχικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλες πυρκαγιές υποβαθμίζουν το περιβάλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αναμένεται να αλλάξει η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι μεγάλη καταστροφή και για τα ζώα και για την φύση. Είναι κάτι το οποίο θα βλέπουμε όλο και συχνότερα. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν στις πυρκαγιές. Το 2021 ήταν ένα παράδειγμα. Ακόμη και με ασθενείς ανέμους αν προηγούνται παρατεταμένοι καύσωνες οδηγούμαστε σε ευφλεκτότητα των δασών. Ήδη είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και θα επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες», επισήμανε στο enikos.gr o Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στην ΕΡΤ πριν από λίγες ημέρες έκρουσε καμπανάκι για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη. «Φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας. Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42 – 43 βαθμούς. Αν αυτό επιβεβαιωθεί που έχει μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθεί, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα, έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη που μας πέρασε και είναι πιθανό να αγγίξει με διάρκεια που θα ξεπεράσει 13 ημέρες με δύο πολύ θερμά επεισόδια αυτό που ζούμε τώρα και πιθανότατα αυτό που θα έχουμε από την επόμενη Πέμπτη και μετά. Επομένως μιλάμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ