Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Οι «κωδικοί» που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους – Αναζητούνται δύο πρόσωπα «κλειδιά»

Ανοίγει η «βεντάλια» των ερευνών για το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω πλαστών ταυτοτήτων, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί 7 άτομα από τις αρχές. Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να χρησιμοποιούσαν τα ονόματα νεκρών για τις πλαστές ταυτότητες.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν δύο πρόσωπα «κλειδιά», τα οποία είχαν πρόσβαση σε δημοτολόγια και μπορούσαν να αλιεύουν στοιχεία από ομογενείς και τα χρησιμοποιούσαν για τις πλαστές ταυτότητες. Σκοπός ήταν, να κατασκευάσουν τις πλαστές ταυτότητες και μετά να τις πουλήσουν έπειτα σε Γεωργιανούς, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για να τους ελληνοποιήσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Ταυτόχρονα, το κύκλωμα έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αποκαλυφθούν τα μέλη του, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις συνομιλίες τους, όταν ήθελαν να μιλήσουν για τα στοιχεία νεκρών, τα οποία χρησιμοποιούσαν σε πλαστές ταυτότητες, τους έλεγαν «κοτόπουλα», ενώ το «καθαρό» ή το «μηδενικό» ήταν δύο λέξεις που απευθύνονταν σε στοιχεία ατόμου που δεν διώκεται. Το «μικρό» ήταν το πλαστό δελτίο ταυτότητας και όταν έλεγαν «μεγάλο» εννοούσαν τα διαβατήρια.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», οι οποίοι είτε εισέρχονταν νομίμως στην ελληνική επικράτεια από θεσμοθετημένα σημεία ελέγχου της χώρας κάνοντας χρήση των γνήσια εκδοθέντων διαβατηρίων τους, είτε παράνομα σε άγνωστο χρόνο.

Στη συνέχεια προχωρούσαν στην εύρεση των κατάλληλων στοιχείων ατόμων, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσομοίαζαν με αυτά των ενδιαφερομένων αλλοδαπών και πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις εξής προϋποθέσεις: να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά να μην είχαν εκδώσει ποτέ ελληνικό δελτίο ταυτότητας, να κατέχουν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας, οπότε δε θα γίνονταν ιδιαιτέρως αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των χαρακτηριστικών των προσώπων τους, να διαμένουν μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού ή να έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, χωρίς να δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ