Κρήτη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα – «Του καρφώθηκε στα πλευρά»

Τα αίτια πίσω από την τραγωδία με θύμα έναν 33χρονο άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από ναυτική φωτοβολίδα ψάχνουν οι αρχές του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε πεζόδρομο της πόλης, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η ναυτική φωτοβολίδα, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θέλησε να πυροδοτήσει ο 33χρονος Μανώλης, εξερράγη πάνω στο σώμα του.

Ο 33χρονος μαζί με δύο συνομήλικους φίλους του διασκέδαζε σε πεζόδρομο στην πόλη του Αγίου Νικολάου, έχοντας μαζί τους ναυτικές φωτοβολίδες, τις οποίες άναβαν. Κάποια στιγμή θέλησε να ανάψει ακόμη μία. Ο 33χρονος κρατούσε την φωτοβολίδα μπροστά στην κοιλιά του, με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα να αναφέρει ότι η φωτοβολίδα δεν άναβε, και εκείνος προσπαθούσε να την ανάψει, μέχρι που έκανε την έκρηξη.

Ο άτυχος άνδρας, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, είχε υποστεί πολύ σοβαρά τραύματα και παρά την μάχη που έδωσαν οι γιατροί δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Ληγμένες φωτοβολίδες

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δυο από τους φίλους του Μανώλη, οι οποίοι ήταν μαζί του, για την κατοχή ναυτικών φωτοβολίδων. Ο ένας παρέδωσε στις αρχές τόσο τη φωτοβολίδα που εξερράγη πάνω στον φίλο του, όσο και την υπόλοιπη παρτίδα που φέρεται να είχε προμηθευτεί.

Από την κατάθεση ενός από τους συλληφθέντες προκύπτει ότι κάποιες από τις φωτοβολίδες ήταν ληγμένες. Με δεδομένο ότι είχαν κάνει χρήση και στο παρελθόν, οι φίλοι θεώρησαν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε αυτή τη φορά κατά την πυροδότησή τους. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, cretalive.gr, ο 33χρονος είχε ένα ατύχημα, με τραυματισμό στα δάχτυλα του χεριού του από χρήση κροτίδας.

Όπως μετέδωσε το STAR, o αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν από πού προμηθεύτηκαν τις ναυτικές φωτοβολίδες και αν την μοιραία φωτοβολίδα, η οποία έσκασε, την κρατούσε ο ίδιος ο Μανώλης ή κάποιο άλλο άτομο από την παρέα του.

«Ο Μανώλης κρατούσε τη φωτοβολίδα όταν εξερράγη»

Οικογενειακός φίλος του 33χρονου, μιλώντας στο Star, περιέγραψε όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ των Αποκρεών.

«Είχε ανάψει (σ.σ. τη φωτοβολίδα), την κρατούσε στο χέρι και τη στριφογύριζε και κάποια στιγμή εξερράγη και έφυγε ένα τμήμα και του καρφώθηκε στα πλευρά. Το παιδί είχε χτυπηθεί στο συκώτι. Δεν πρόλαβε να πει τίποτα», περιέγραψε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ο γιος μου ήταν ακριβώς δίπλα του… Ήταν παρέα με τον Μανώλη, είναι φίλοι είναι αδελφικοί φίλοι…Όταν άκουσε την έκρηξη θεώρησε ότι αυτός έχει χτυπηθεί, φανταστείτε ότι εμείς ακούσαμε τον κρότο σε απόσταση 300 μέτρων!».

Eτοιμαζόταν να παντρευτεί

Ο 33χρονος ήταν η χαρά της ζωής και το χαμόγελό του έσβησε για πάντα, όπως λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Όπως ανέφερε ο οικογενειακός φίλος του δούλευε νυχθημερόν για να παντρευτεί την αγαπημένη του: «Όχι μόνο δεν είχε ενοχλήσει κανέναν, ήταν ένας άνθρωπος που πραγματικά δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχτιζε το όνειρο του. Η κοπέλα του με την οποία είναι 11 χρόνια μαζί είχε μετακομίσει από την Πάτρα στον Άγιο Νικόλαο, δεν έχουν παντρευτεί καταλαβαίνετε το δράμα».

Άκρως επικίνδυνα τα ληγμένα εκρηκτικά όπως μια ναυτική φωτοβολίδα

Ο Πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο του 33χρονου Μανώλη στον Άγιο Νικόλαο από τη ναυτική φωτοβολίδα, λέγοντας ότι είναι διασωστική η χρήση της, δηλαδή ειδοποιεί για κίνδυνο αλλά όταν είναι ληγμένα τα εκρηκτικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα:

«Πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε αντικείμενα με εκρηκτικές ύλες. Η ναυτική φωτοβολίδα έχει εκρηκτική ύλη και όταν λήξει έχει επιπλοκή. Να μην αγγίζουμε ληγμένα εκρηκτικά. Είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι. Είναι εύκολο να προμηθευτεί κάποιος τέτοια υλικά και να έχει άδεια από καταστήματα είδη αλιείας. Όσοι προμηθεύονται τέτοιες φωτοβολίδες να διαβάζουν τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ