Κρήτη: Συγκλονίζει η μαρτυρία των γιατρών για το δίχρονο παιδί που έπεσε σε βαρέλι – Το σημείο του ατυχήματος – ΦΩΤΟ

Σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται το δίχρονο παιδί, το οποίο το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίστηκε σε βαρέλι με ασβεστόνερο στη Λιγόρτυνο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Οι προσπάθειες των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Χάρακα στην Κρήτη για να επαναφέρουν στη ζωή το παιδί, που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ήταν τιτάνιες.

Το σημείο όπου βρέθηκε το δίχρονο παιδί

Όταν το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας ήταν παγωμένο και οι γιατροί, όπως σημειώνει το zarpanews.gr, άρχισαν αμέσως την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ έγινε και χρήση απινιδωτή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επί τρεις σχεδόν ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν, κάνοντας την ανάνηψη και ταυτόχρονα προσπαθώντας να το ζεστάνουν, αλλά το παιδί δεν ανταποκρινόταν. Τελικά, αφού ξεπέρασαν κατά τέσσερις φορές την προβλεπόμενη διάρκεια ανάνηψης, οι γιατροί, απογοητευμένοι, αποφάσισαν να σταματήσουν. Ενημερώθηκε η αστυνομία, ειδοποιήθηκε ο ιατροδικαστής και το παιδί αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Στο σημείο είχε φτάσει και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε τη μεταφορά. Έπρεπε όμως να συνοδεύεται από ένα καρδιογράφημα που θα έδειχνε μια ευθεία γραμμή. Και εκεί που κατέγραφε αυτή την ευθεία, ισοηλεκτρική γραμμή όπως λέγεται, ξαφνικά το μηχάνημα έδειξε πως το παιδί άρχισε να έχει καρδιακή δραστηριότητα.

Οι γιατροί έπεσαν πάνω από το παιδί, ειδοποιήθηκε η κινητή μονάδα. Στο ασθενοφόρο συνέχισε να έχει καρδιακούς παλμούς. Άρχισε να έχει δικές του αναπνοές και διασωληνώθηκε στον δρόμο.

“Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ”, είπε η κ. Εύα Λαδουκάκη, γενική γιατρός στο Κ.Υ. Χάρακα.

Στις προσπάθειες ανάνηψης που οδήγησαν στη θαυματουργή αυτή εξέλιξη, συμμετείχαν μαζί με την κυρία Λαδουκάκη η γενική γιατρός Ειρήνη Στεφανάκη και ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Πετούσης. Επίσης, η νοσηλεύτρια Αφροδίτη Καβαλαράκη. Οδηγός του ασθενοφόρου που μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο ήταν ο Βαγγέλης Αντωνάκης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, είπε ότι το αγόρι από τη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο, επιχειρήθηκε από το σύνολο του ιατρικού προσωπικού να σταθεροποιηθεί, ενώ η προσπάθεια να παραμείνει στη ζωή, συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα.

Το παιδί μεταφέρθηκε, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία, χωρίς τις αισθήσεις του στο Κέντρο Υγείας Χάρακα, όπου έπειτα από δυόμισι ώρες προσπαθειών, κατέγραψε καρδιακό παλμό. Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΠΑΓΝΗ, όπου διανύει κρίσιμες ώρες.

Ως ένα μικρό “θαύμα”, χάρη στην επιμονή των γιατρών του Κέντρου Υγείας και των διασωστών του ΕΚΑΒ, χαρακτήρισε την εξέλιξη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

“Το μικρό αγόρι είναι σε πολύ βαριά κατάσταση. Νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων διασωληνωμένο”, επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γ. Χαλκιαδάκης ο οποίος δήλωσε πως “κάθε ώρα που περνάει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη”. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η ‘ζημιά’ που ενδεχομένως να έχει γίνει σε εγκέφαλο και ζωτικά όργανα καθώς όπως τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης “πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και μετά να γίνουν αυτές οι εξετάσεις”.

Πηγή πληροφοριών: cretapost.gr, zarpanews.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: cretapost.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ