Κρήτη: Εικόνα εγκατάλειψης σε ιστορικό ναό – Κινδυνεύει με κατάρρευση – ΦΩΤΟ

Εικόνες εγκατάλειψης στο ναό της Παναγιάς Κεραλιμανιώτισσας που κινδυνεύει με κατάρρευση. Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε το 855 και είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, νότια του νομού Ηρακλείου.

Το κτίσμα ωστόσο έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από τον χρόνο και την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαπερνούν την τοιχοποιία και τη στέγη. Διανοίγουν ρηγματώσεις που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης και Εξερεύνησης Φαραγγιών, που έδωσε στο φως της δημοσιότητας τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, κοινοποίησε σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν να είναι αργά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕΦ:

“Τον Νοέμβριο του 2019 σκεπάστηκε με νάιλον ”πολύ πρόχειρα” από την 13 Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Σήμερα 6 Ιανουαρίου – 2 μήνες μετά -το νάιλον αυτό έχει καταστραφεί τελείως από τον αέρα, δεν προστατεύει από τα νερά της βροχής και υποβαθμίζει την εικόνα του μνημείου.

Το πολύ σημαντικό μνημείο, στολίδι της περιοχής χρήζει άμεσης και σοβαρής παρέμβασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας” .

Πηγή πληροφοριών και φωτό: cretapost.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ