Κρήτη: Άγνωστοι έσπασαν τον ξύλινο σταυρό στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει στην Κρήτη ο βανδαλισμός στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Άγνωστοι έσπασαν τον ξύλινο σταυρό που είναι τοποθετημένος πάνω στον τάφο του σπουδαίου συγγραφέα και στοχαστή, που βρίσκεται στο Μαρτινέγκο, όπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσιεύει το cretalive.gr.

«Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λέφτερος», έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Κάποιοι δε σεβάστηκαν, όμως, ούτε το ανάστημα του σπουδαίου Κρητικού λογοτέχνη, ούτε έναν χώρο ιερό. Η τοπική κοινωνία ζητά αφενός να εντοπιστεί ο υπαίτιος και αφετέρου να επιδιορθωθεί άμεσα η ζημιά στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

«Ο βανδαλισμός του σταυρού στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη δεν αποτελεί μόνο προσβολή στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, είναι απρεπής συμπεριφορά προς τον πολιτισμό μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Κατερίνα Ζωγραφιστού, η οποία συμπλήρωσε ότι είναι ντροπή και για εμάς τους ίδιους.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «ο σεβασμός στα μνημεία μας είναι υποχρέωσή μας, αλλιώς δε μας αξίζει να έχουμε ούτε παγκόσμιους συγγραφείς ούτε μνημεία».

Εντός της ημέρας θα επιδιορθωθεί η ζημιά

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μέσα στην ημέρα κιόλας θα επιδιορθώσει την ζημιά που υπέστη ο ξύλινος σταυρός στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Σημειώνεται ότι καθημερινά τον τάφο του κρητικού συγγραφέα επισκέπτεται πλήθος επισκεπτών για να τιμήσει τον μεγάλο στοχαστή, με καταγωγή από το Ηράκλειο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ