Κώστας Παπαζάχος: Τι λέει για την πρόβλεψη μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη – «Είναι σαν μία ρωγμή στο παρμπρίζ, κάποτε θα σπάσει»

Διευκρινίσεις για την δήλωση του Τούρκου καθηγητή σεισμολογίας σχετικά με επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε ο Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας ότι ο αριθμός 9 που χρησιμοποίησε ο συνάδελφός του αναφέρεται στην ένταση του σεισμού και όχι στο μέγεθός του.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ ερωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega και αρχικά έκανε λόγο για «μία τεράστια παρεξήγηση», καθώς «αυτό που είπε ο συνάδελφος και μεταφράστηκε λάθος είναι ότι όταν θα γίνει σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη -για τον οποίο η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι η φύση χρωστάει έναν σεισμό σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στην Κωνσταντινούπολη- η ένταση του σεισμού -και όχι το μέγεθος- θα είναι 9 σε μία στενή περιοχή. Θα υπάρχουν βαριές βλάβες βέβαια. Δεν είπε για το μέγεθος του σεισμού. Η μετάφραση χάθηκε και η ένταση έγινε μέγεθος 9».

Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι «γενικά στην συγκεκριμένη περιοχή 9αρια δεν υπάρχουν. 9άρια, σεισμούς τύπου Φουκουσίμα και Σουμάτρας που θέλουν ρήγμα 800.000 μέτρων για να γίνουν, δεν υπάρχουν σε αυτή την περιοχή. Άρα χαθήκαμε στην μετάφραση». Τόνισε, ωστόσο, ότι «στην περιοχή υπάρχει ένας πολύ μεγάλο ρήγμα, αυτό της Ανατολίας, που το 1999 είχε δώσει τον σεισμό στη Νικομήδεια. Το βόρειο κομμάτι του περνάει ακριβώς δίπλα στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχει ένα κομμάτι που δεν έχει σπάσει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σαν μια ρωγμή στο παρμπρίζ που περιμένετε να σπάσει. Κάποια στιγμή θα σπάσει. Συνεπώς τα σενάρια που κάνουν οι Τούρκοι συνάδελφοι, είναι όταν σπάσει -που μπορεί να είναι σήμερα, αύριο σε 5 χρόνια σε 10 χρόνια σε 50 χρόνια- τι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε μέγεθος 9» κατέληξε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ έκανε μία τρομακτική πρόβλεψη, καθώς ανέφερε πως υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμη και τα πολύ καλά χτισμένα κτίρια μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές, τόνισε στην εφημερίδα Sozcu.Παράλληλα, επεσήμανε πως σε έναν πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, τα περισσότερα προβλήματα θα είναι στην ευρωπαϊκή πλευρά. «Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χλμ. που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν πολύ περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού γενικά θα φτάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι το Σηλυβρία», είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ