Κορονοϊός: Τι εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα πιστοποιητικά νόσησης

Τέλος θέτει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στα πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους με rapid test. Η Επιτροπή συνεδρίασε το μεσημέρι και φέρεται να εισηγήθηκε να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR τεστ και όχι με rapid όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

Θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή είναι και η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. Οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού σε λιγότερο από έξι μήνες, ενδεχομένως στους 4-5, διάστημα στο οποίο, όπως θεωρούν οι επιστήμονες φθίνει η ανοσία.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, είπε ότι έχει ζητήσει να ανοίξει η δυνατότητα της τρίτης δόσης στους 4 από τους 6 μήνες που ισχύει έως σήμερα.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» είπε και συμπλήρωσε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Κορονοϊός: Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων από τον Θάνο Πλεύρη

Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 10.30 π.μ θα εξειδικεύσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, “στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και θα δοθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς με pool από την ΕΡΤ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

– Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών: Όσοι πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την στήριξη της υγείας.

-Self test: Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ