Κορονοϊός: Στη “μάχη” 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, εν μέσω αύξησης των εισαγωγών

Η παραλλαγή Όμικρον “καλπάζει” στη χώρα, εντείνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης του ΕΣΥ λόγω της “έκρηξης” των κρουσμάτων κορονοϊού και της αύξησης των εισαγωγών.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μεγάλος αριθμός των νέων μολύνσεων, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τις αντοχές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 632 (ημερήσια μεταβολή +21.07%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 556 ασθενείς.

Αττική: Μπαίνουν στο επιχειρησιακό σχέδιο 300 κλίνες Covid

Με αυτά τα δεδομένα, από αύριο, Δευτέρα, ακόμη 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα μπαίνουν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την Αττική. Έτσι το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα “θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία, σε αυτά που μας έχουν προσφέρει τις επιπλέον 300 κλίνες”, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο “Open”.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο “θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες μέσα σε αυτή την εβδομάδα”.

Ο κ. Κωστιόπουλος σημείωσε ότι το ΕΣΥ πιέζεται πολύ στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, “από την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και θα χρειαστεί απλές κλίνες”. Ευτυχώς συμπλήρωσε “δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε”.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που έχει γίνει από το καλοκαίρι σε σχέση με τις νοσηλείες των παιδιών, είπε: “Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει αύξηση, ούτε με την μετάλλαξη Δέλτα, ούτε με την Όμικρον”, για την οποία, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε.

“Παρακολουθούμε, όμως στενά αυτόν τον σκληρό δείκτη των νοσηλειών”, είπε και πρόσθεσε ότι στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται περίπου 50-70 παιδιά. Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός είναι χαμηλός και τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κάτι σοβαρό, γι’ αυτό εξέρχονται γρήγορα από τα νοσοκομεία.

Την Τετάρτη η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Την Τετάρτη, εξάλλου, ξεκινά και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στο ΕΣΥ, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε. Πρόκειται για ιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Μεταξύ άλλων το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

“Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν
ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας”. Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ