Εντείνεται η ανησυχία για την πανδημία στη χώρα μας, που πλέον μετρά πάνω από 7.000 νεκρούς στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται αντιμέτωπα με μία δύσκολη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, 545 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, δηλαδή 24 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες, γεγονός που σημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο, κάθε μία ώρα ένας ασθενής χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Στα νοσοκομεία της Αττικής, που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση, σε μία ημέρα έγιναν 210 διακομιδές ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών με κορονοϊό και 145 εισαγωγές, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ του λεκανοπεδίου αγγίζει το 92%. Ο κορονοϊός “χτυπά” πλέον και τις μικρές ηλικίες, με την πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτή ενός βρέφους μόλις 10 ημερών που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μωρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φιλιατών και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του, ενώ θετικοί είναι η μητέρα, ο πατέρας και το άλλο παιδί της οικογένειας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο 10ημερο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς τότε αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει καρπούς το παρατεταμένο lockdown, εφόσον δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, που θα εορταστεί σε συνθήκες lockdown, συστήνουν τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων, ενώ προτείνουν το σαρακοστιανό τραπέζι να περιοριστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Εξάλλου, το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι μία ακόμη περιοχή μπαίνει από αύριο σε καθεστώς σκληρού lockdown, πρόκειται για την κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων. “Οι μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μέχρι και την Πέμπτη. Αυτή την εβδομάδα, μέχρι και την Πέμπτη δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή στο ιικό φορτίο στα λύματα. Δεν φαίνεται κάποια ορατή ύφεση, ούτε κάποια μεγάλη μεταβολή γενικότερα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος. Άρα μάλλον βρισκόμαστε στην κορύφωση και μάλλον αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε στo OPEN. “Νομίζω ότι έτσι εξελίσσεται το φαινόμενο στην Ελλάδα, πήρε περίπου 40 ημέρες να ανέβει στην κορύφωση, θα χρειαστεί άλλο τόσο για να πέσει”.
Την άποψη ότι πλέον το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος . “Η επιδημία προχωράει. Δεν έχουμε την ελάττωση των κρουσμάτων που ελπίζαμε. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει προκαλέσει πολλά κρούσματα και σε παιδιά. Κρίθηκε ότι η συνέχιση με την τηλεκπαίδευση για 15 μέρες ακόμα ίσως μπορέσει να ανακάμψει την επιδημία. Η ελπίδα είναι ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το καλοκαίρι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας η οποία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη”, είπε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΟΡΕΝ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα. “Αυτό δεν είναι ψυχολογικό είναι μία πραγματική ανάγκη. Επιχειρήσεις καταστρέφονται, η ανεργία αυξάνει, υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Πρέπει να έχουμε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Πλέον αυτό το oριζόντιο lockdown και δεν λειτουργεί με την έννοια ότι ο κόσμος δεν πειθαρχεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”.
Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, σημειώθηκε αύξηση στα ημερήσια κρούσματα αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασαν τους 7.000. Συγκεκριμένα, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.512 νέα κρούσματα (2.405 χθες), ενώ ακόμη 52 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να έχει ανέλθει σε 7.038. Αυτή τη στιγμή, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 545 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 24 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 219.521 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.038 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή -4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.512 νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου. Τα 8 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.180 νέες μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 264. Υψηλά νούμερα καταγράφουν, επίσης, η Αχαΐα με 105 νέες μολύνσεις, η Λάρισα με 81 και η Βοιωτία με 76.
Σημειώνεται ότι ειδικά στην Αττική, η πανδημία σαρώνει όλες τις γειτονιές. Στο “βαθύ κόκκινο” βρίσκονται το κέντρο της Αθήνας με 332 νέες μολύνσεις και ο Πειραιάς με 182.Στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 141 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 129, στη Δυτική Αττική 67, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 165, στα νησιά 30 και στον Νότιο Τομέα Αθηνών 134.
Δείτε αναλυτικά την κατανομή των 2.504 νέων εγχώριων κρουσμάτων: