Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Οι προβλέψεις για τις “κόκκινες” περιοχές της χώρας – Πού χρειάζεται προσοχή

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα αλλά και τις νέες μολύνσεις που διαπιστώνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης του ΑΠΘ Σαρηγιάννης, μέσα από την ανάλυση του για την εξέλιξη της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr κρούει τον κώδων του κινδύνου καθώς τονίζει ότι τα στοιχεία και οι προσομοιώσεις των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν πως σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει συνολικά αύξηση, η οποία φάνηκε πολύ έντονα την Παρασκευή, δημιουργώντας ανησυχία τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για την πραγματική εξάπλωση του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Ο καθηγητής και η ομάδα του επισημαίνουν ότι με βάση τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, έχουμε εντελώς διαφορετική κατανομή στον χάρτη των κρουσμάτων, και πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, εγείρουν οι τάσεις που παρατηρούνται στην Κεντρική Ελλάδα.

“Στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. Για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες την Αχαΐα και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση” τονίζουν στην ανάλυσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, σημειώνοντας ότι υπάρχει προβληματισμός και για την Χαλκιδική.

Για την Αθήνα αναφέρουν ότι με βάση τα τεστ (και με τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και η μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά περιοχή), πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 46% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει λίγο λιγότερα από τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.

“Η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, αν και την Παρασκευή σε λίγο πιο έντονο ρυθμό, ακολουθεί την αύξηση που αναμέναμε αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, παρόλο που η κατάσταση ήταν μέχρι τώρα καλή, η αναμενόμενη τάση είναι ανοδική με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης” τονίζουν.

Στην Αχαΐα, που πλέον είναι “κόκκινη” την Παρασκευή καταγράφηκαν 78 κρούσματα και προβληματίζει η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, “Στην Αχαΐα, αναμένουμε τα αποτελέσματα των επομένων ημερών για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το εάν θα επανέλθουν σε πτωτική ή έστω σταθεροποιητική τροχιά. Συνολικά, η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητική, γιατί υπάρχει συνεχόμενα αυξητική τάση, όπως διαφαίνεται και από τα σχετικά διαγράμματα, και η πορεία αυτών των πόλεων, αποκλίνει από την προβλεπόμενη, όπως αυτή επάγονταν από το περιορισμένο άνοιγμα συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στην Πελοπόννησο με σκοπό την διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης” επισημαίνουν ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στην Πελοπόννησο με σκοπό την διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης.

Στην Εύβοια, με 63 κρούσματα, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Πέμπτη και συνολικά ακολουθείται έντονα ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρουν, η εικόνα της Εύβοιας κρίνεται υπό αυστηρή παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων τις επόμενες μέρες.

Στην ανάλυσή τους πλέον έχουν ενσωματώσει την ένδειξη των κόκκινων περιοχών αλλά τη δυναμική τους να παραμείνουν κόκκινες ή να πέσουν σε πορτοκαλί χρώμα. (Η διακεκομμένη γραμμή υποδηλώνει το όριο μετάβασης σε κόκκινη περιοχή)

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ με τις εκτιμήσεις για σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ