Κορονοϊός: Πολύ κοντά στο… “πορτοκαλί” η Θεσσαλονίκη – 16-29 ετών το 52% των κρουσμάτων

Μια ανάσα… από το “πορτοκαλί”, δηλαδή από το επίπεδο 3 του χάρτη επικινδυνότητας, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 49 κρούσματα εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

“Τα στατιστικά δείχνουν ότι μιλάμε για πολύ χαμηλές ηλικίες στα κρούσματα. Δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα αυτή τη στιγμή , το 52% είναι από 16 έως 29 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη. Αυτό δείχνει ότι έχουμε πολύ μεγάλο φορτίο σε νέους συμπολίτες μας” είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον Realfm 97,8, στην εκπομπή του Γιώργου Ντουδεσκέα και της Στεφανίας Κασίμη. Ο κ. Ζέρβας απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων στην “ανεμελιά”, όπως είπε, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα υπαίθρια πάρτι και την έλλειψη προσοχής κυρίως από τους νέους, κάνοντας αναφορά και στους φοιτητές που έχουν επιστρέψει στην πόλη. “Υπάρχει και ένα κίνημα που μάλλον θεωρεί ότι δεν τους αφορά ο κορονοϊός. Οι υπαίθριοι χώροι είναι γεμάτοι, ο δήμος συλλέγει από κοινόχρηστους χώρους , από πάρκα από τη Νέα Παραλία, περίπου τριπλάσιο αριθμό απορριμμάτων απ’ ότι προ του κορονοϊού” τόνισε ο κ. Ζέρβας, λέγοντας πως ξεκινούν από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσιους χώρους και σε περισσότερο παραβατικά καταστήματα.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στον Realfm Θεσσαλονίκης 107,1, στη Μαρία Σαμολαδά, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, ενώ “χτύπησε καμπανάκι” για την εξέλιξη των κρουσμάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Υπογράμμισε πως η περιοχή είναι πολύ κοντά στο… πορτοκαλί και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πολύ εύκολα η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο Επίπεδο 4 και στην “κόκκινη” ζώνη.

Στη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, συζητήθηκε και το θέμα του εορτασμού της 26ης και 28ηςΟκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ,όμως δεν αποφασίστηκαν μέτρα καθώς είναι εν αναμονή το σχέδιο για τον εορτασμό. «Ήδη παρελάσεις δεν θα γίνουν. Όπως ξέρετε ο εορτασμός για τον Άγιο Δημήτριο είναι τετραήμερος, ξεκινά από τις 25 Οκτωβρίου με τη λιτάνευση των λειψάνων. Θα δούμε πώς θα γίνουν όλα αυτά με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός. Βρίσκονται όλα στο τραπέζι, είναι μια δυναμική κατάσταση, πολύ φοβάμαι όμως ότι θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε πολύ αυτά που έχουμε προγραμματίσει” είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε ότι “περιμένουμε με πολύ μεγάλη χαρά τη γιορτή της πόλης όμως, προέχει η δημόσια υγεία. Στο τέλος της εβδομάδας θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και εν συνεχεία θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν σίγουρα, θα δούμε πόσο εκτεταμένες θα είναι αυτές οι αλλαγές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ