Κορονοϊός: Ποινικές διώξεις στους “Έλληνες Αυτόχθονες” για fake news

Διώξεις κατά δύο προσώπων που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», η οποία εμφανίζεται να καλεί σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (fake news) και πρόκλησης σε ανυπακοή και διέγερση, όπως αναφέρει το dikastiko.gr.

Πρόκειται για μία από τις δύο δικογραφίες, οι οποίες έφτασαν προ ημερών στα χέρια των εισαγγελικών αρχών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορούσαν συνολικά 20 άτομα.

Έλληνες Αυτόχθονες: Οι καταγγελίες πολιτών και η προκαταρκτική εξέταση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δικογραφία αυτή αφορούσε στην ιστοσελίδα «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», μέσω της οποίας παρέχονταν και νομικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των μέτρων κατά της πανδημίας και συγκεκριμένα σε πέντε άτομα (έναν 67χρονο από την Αθήνα, έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη, έναν 53χρονο από τη Γλυφάδα, έναν 53χρονο από το Κιλκίς και έναν 52χρονο από την Καβάλα).

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για την ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής. Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και έπειτα από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη τεσσάρων ατόμων.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε μάλιστα κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια είχαν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε 15 άτομα – διαχειριστές των δύο ομάδων στο facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και «Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μας. Δεν τα στέλνω με μάσκα στο σχολείο».

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ