Κορονοϊός-Παπαευαγγέλου: Το 98% όσων πέθαναν την τελευταία εβδομάδα δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

“Το 98% των νεκρών την εβδομάδα που μας πέρασε δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του” ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

“Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας είναι σαφής. Την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν συνολικά 6.500 νέα κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Φτάσαμε δηλαδή στην επιδημιολογική εικόνα που είχε η χώρα μας στις αρχές του 2021 και πριν την έναρξη του 3ου κύματος” ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.”Η εικόνα της χώρα μας στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που μας δείχνουν τα νούμερα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μισά από τα κρούσματα που δηλώνονται σήμερα έχουν διαγνωστεί μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικά άτομα. Καθημερινά επιβεβαιώνεται το όφελος των διαγνωστικών τεστ” τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Το 98% των νεκρών την εβδομάδα που μας πέρασε δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους”

“Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0.83%” ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Και συνέχισε: “Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων. Θέλω όμως να τονίσω, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το μητρώο ασθενών COVID, την τελευταία εβδομάδα (31 Μαΐου-6 Ιουνίου),που αφορά σε συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους”. Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. “Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει”, ανέφερε.

Στο “πορτοκαλί” Κως, Νάξος και Κέρκυρα

Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες που ανέπτυξε το ECDC προκειμένου να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού. Η κ. Παπαευαγγέλλου τόνισε πως “ακόμα και σήμερα ακόμα 9.500 συμπολίτες μας νοσούν και αποτελούν ενεργά κρούσματα του ιού. Αν και παρατηρούμε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας μας να πρασινίζουν, κάποια νησιά μας όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα, στα οποία έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, βρίσκονται στο “πορτοκαλί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ