Κορονοϊός: H 2η Υγειονομική Περιφέρεια αρνείται την επαναφορά οκτώ έμπειρων γιατρών

Της Άννας Κανδύλη

Την ώρα που η ανάγκη για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται κατακόρυφα στη χώρα λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοιού, κάποιοι προσφεύγουν δικαστικά ζητώντας να επικυρωθεί η απόλυση ατόμων τέτοιων ειδικοτήτων, με εμπειρία και προϋπηρεσία.

Συγκεκριμένα, εκδικάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητείται να ανασταλεί απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που διατάσσει την απασχόληση-επαναπρόσληψη 8 ιατρών Κέντρων Υγείας που κρίθηκε ότι απολύθηκαν παράνομα.

Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, αρνείται να απασχολήσει τους εν λόγω ιατρούς, μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Εφετείου επί της εφέσεως, η οποία θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του αρμόδιου Πρωτοδίκη για το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής αναμένεται αύριο.

Αντιδράσεις

Επί του θέματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –Κέντρα Υγείας- (ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ) είχε αντιδράσει από 13.3.2020 στην 2η ΔΥΠΕΔ.

Σε έγγραφό της –το οποίο κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας- ανέφερε : «Θεωρούμε ότι η 2η ΔΥΠΕ προχωρεί σε απαράδεκτες κινήσεις οι οποίες υποβαθμίζουν και αποδυναμώνουν το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Από την πλευρά του δε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ Παναγιώτης Ψυχάρης σημειώνει ότι: «Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΔΥΠΕ), προέβη σε αίτηση αναστολής κατά απόφασης, που δικαιώνει απολυμένους γιατρούς…Οι γιατροί είχαν απολυθεί το Γενάρη του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Ξανθού (Ν. 4461/2017).

Σήμερα που οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, είναι τεράστιες και τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κάνει έκκληση σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να στελεχώσουν το σύστημα υγείας, η 2η ΔΥΠΕ προέβη σε μια πράξη, η οποία ήδη έχει γράψει ιστορία με τα μελανότερα χρώματα.

Παρά την έκκληση, από την Ομοσπονδία μας, να αποσύρει την αίτηση αναστολής, συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο μια πράξη, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δεν περισσεύει ούτε ένας γιατρός σήμερα.Πρέπει επιτέλους το κράτος να προστατέψει τους κατοίκους της χώρας μας, από τυχοδιωκτικές τακτικές και επικίνδυνες πρακτικές για τη Δημόσια Υγεία. Και επιτέλους η 2η ΔΥΠΕ πρέπει να εμπεδώσει ότι δεν μπορεί να παίζει με ανθρώπινες ζωές. Έργο της σήμερα είναι να οργανώσει έγκαιρα και με ακρίβεια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόσο σε προληπτικό επίπεδο, άσο και σε θεραπευτικό, πριν είναι αργά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ