Κορονοϊός – Γκάγκα στον Realfm 97,8: Στη χθεσινή εφημερία κάναμε 43 εισαγωγές COVID – Πιεζόμαστε

“Τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε κρούσματα καθημερινά. Στη χθεσινή εφημερία κάναμε 43 εισαγωγές COVID, 5 άτομα μπήκαν στις μονάδες και βέβαια κάναμε συνολικά 144 εισαγωγές που σημαίνει ότι υπάρχουν και 100 άλλα άτομα, τα οποία έχουν άλλα προβλήματα και πρέπει να μπορούμε να τα φροντίσουμε, που είναι χημειοθεραπευόμενοι, άρρωστοι που έχουν ανάγκη από βρογχοσκόπηση, ανάγκη από μη επεμβατικό αερισμό και όλα αυτά. Το σύστημα πιέζεται” δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Φυσικά σχετίζονται τα κρούσματα με τις εισαγωγές που έχουμε στα νοσοκομεία, απλά δεν βλέπουμε τον συσχετισμό την ίδια ημέρα. Αν έχουμε 3.000 κρούσματα, τους αντίστοιχους νοσηλευόμενους θα τους δούμε 7-10 ημέρες αργότερα και την πίεση στις μονάδες πιθανόν λίγες ημέρες μετά. Άρα ακόμα βλέπουμε στα νοσοκομεία τα κρούσματα που είχαμε στην Αθήνα μία εβδομάδα πριν. Και να πέσουν τα κρούσματα εμείς για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα εξακολουθήσουμε να πιεζόμαστε. Και η Θεσσαλονίκη επίσης” πρόσθεσε.

“Έχει μετακινηθεί προσωπικό, έχει σημαντικά περισσότερο προσωπικό στις κλινικές. Έχουν γίνει μετακινήσεις εκτός από τους καινούργιους ανθρώπους που ήρθαν και αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο στις κλινικές παρά στις μονάδες. Οι μονάδες έχουν περισσότερο προσωπικό τώρα από ότι είχαν πριν. Γενικώς μίλησα και με τη Θεσσαλονίκη που πιέζεται πιο πολύ, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε λιγότερη φροντίδα για τους ασθενείς. Σαφώς πιέζονται αλλά οι άρρωστοι έχουν τη φροντίδα που χρειάζεται” ανέφερε η κ. Γκάγκα.

“Σε όλες τις λοιμώξεις υπάρχει ένα ποσοστό θανάτων που δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Ακόμα και στις λοιμώξεις που έχουμε τα κατάλληλα αντιβιοτικά, εδώ δεν τα έχουμε. Ο αριθμός των θανάτων είναι μια αναλογία των κρουσμάτων και το έχουμε δει σε όλες τις χώρες. Πιεζόμαστε αλλά όχι τόσο, δεν είμαστε Ιταλία. Η φροντίδα υπάρχει στους ασθενείς” συμπλήρωσε.

“Το ακορντεόν ή όχι για τα μέτρα που αποφασίζουμε έχει σχέση με τη συνεχή επιτήρηση. Αν δούμε ότι ανεβαίνουν τα κρούσματα μοιραία θα πάρουμε μέτρα. Αν μειώνονται και μπορούμε να ανοίξουμε, θα χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αυτό έχουμε κάνει και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την πανδημία. Δεν χαλαρώνουμε, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα, αερίζουμε πολύ καλά τους χώρους. Μπαίνει χειμώνας θα πρέπει να έχουμε παράθυρα ανοιχτά. Ας φορέσουμε ένα ρούχο παραπάνω και να κρατήσουμε τα μέτρα όσο καλύτερα μπορούμε, αυτό θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε σιγά, σιγά. Η καραντίνα είναι ένα πιο απόλυτο μέτρο, μας βάζει όλους μέσα, να το κάνουμε, αλλά δεν γίνεται να το κάνουμε συνέχεια, ούτε τα παιδιά μπορούν να μένουν μέσα στο σπίτι. Είναι πολλοί οι μήνες και έχουμε μπροστά μας κι άλλους μήνες. Έχουμε κουραστεί όλοι και σίγουρα θέλουμε να βγούμε να απολαύσουμε ένα πρωινό, μια βόλτα, ακόμα και μια κουβέντα. Αλλά όλα αυτά πρέπει ν να γίνουν με τα πρωτόκολλα, με τα μέτρα” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ