Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για τον Πειραιά – Ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, κυρίως στις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις, με την Βάνα Παπαευαγγέλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Πειραιά. Όπως υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση της Παρασκευής, στον Πειραιά υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση και ειδικά στο κέντρο της πόλης, “που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια, τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

20.000 τα ενεργά κρούσματα – 500 εισαγωγές μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες

Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Μάλιστα, ανέφερε ότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ξεπέρασε το 7%.

Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια εκτιμώνται στα 20.000, ενώ στην Αττική στα 10.000, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή ήταν 8.150. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που πέρασε, με 400 εισαγωγές ασθενών καθημερινά στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό πως μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500, τόνισε.

Το βράδυ της Πέμπτης, συνολικά στην Επικράτεια νοσηλεύονταν 4.032 ασθενείς, ενώ στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ Covid στην Αττική έχει φτάσει το 92% παρότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ηλικίας 45-65 ετών, είπε για να διευκρινίσει ότι όπως προκύπτει “όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών”. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί για 2-3 ακόμη εβδομάδες και ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Σημείωσε, πάντως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μειώνονται οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, προφανώς λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, το Rt, είναι σταθερά και παντού στην Επικράτεια πάνω από 1, “γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος”.

“Ο ιός είναι παντού μέσα στην κοινότητα”

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως “η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης βλέπουμε διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει ακόμα και η ενδοοικογενειακή μετάδοση”. Επανέλαβε τον κίνδυνο από το “πινγκ πονγκ” μεταξύ σπιτιού και εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στις επιβαρυμένες περιοχές είναι λίγα πλέον τα κρούσματα που συνδέονται με συρροές, “αφού ο ιός είναι παντού μέσα στην κοινότητα”.

“Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα”, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, είπε πως “το τέλος της περιπέτειας δεν αργεί” και μετά από ένα χρόνο “φτάνουμε στην άκρη του τούνελ. Παρά την επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιόδου, βλέπουμε το φως που είναι ορατό και αυτό ανθρώπινα είναι φυσιολογικό να αυξάνει την αγωνία μας να τελειώνουμε πια”, δεν πρέπει όμως να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο, επανέλαβε. Είναι φυσιολογικό, όλοι θέλουμε να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε κάποιες αγαπημένες μας συνήθειες, πρόσθεσε και διατύπωσε εκ νέου τις συστάσεις για τη σωστή χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

“Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, απλά είναι ένας αγώνας δρόμου” είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και παραδέχτηκε ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε την κούρασή μας, όπως είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ