Παπαευαγγέλου: Θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μίλησε για τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι η Δανία και η Νορβηγία αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου, εξαιτίας αυτών των αναφορών.

Όπως διαβεβαίωσε, “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό και επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό”.

Η ίδια εξήγησε πως “τα θρομβοεμβολικα επεισόδια δεν είναι μία σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση” και πρόσθεσε ότι “επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ορισμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό [που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού”.

Ανακοίνωσε, δε, στη συνέχεια πως “λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό”.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα η οποία έχει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια – 11 εκατ. δόσεις – δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σχέση με τα αναμενόμενα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5 εκατ. δόσεων, που δεν είναι αυξημένος αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίου, υπάρχει ένα περιστατικό που ερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί, να διερευνηθεί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ