Παπαευαγγέλου: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων – Θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ

Την επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και η οποία αποτυπώνεται και στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική όπου η διασπορά είναι μεγάλη, όπως είπε, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και μάλιστα εκτιμάται ότι την επόμενη εβδομάδα περίπου 200 ασθενείς με κορονοϊό θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να φτάνει τα 1.900 νέα κρούσματα ανά ημέρα έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο δείκτης θετικότητα αυξήθηκε και αγγίζει το 4%, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έφτασε τα 16.500. Τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών, ενώ το ευχάριστο στοιχείο είναι ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα παρατηρείται μείωση στα νέα κρούσματα στους άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανόν σχετίζεται με τους εμβολιασμούς.

Ανησυχία στους ειδικούς συνεχίζει να προκαλεί η περίπτωση της Αττικής, όπου η διασπορά είναι μεγάλη και καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές και τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15νθημερο εκτιμώνται σε πάνω από 8.100. Εξήγησε, όμως, ότι δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει καθώς καταγράφεται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα.

Την επόμενη εβδομάδα 200 ασθενείς θα χρειαστούν κρεβάτι σε ΜΕΘ

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε πως αυξήθηκε αριθμός των νοσηλευομένων και ο μέσος όρος είναι 330 εισαγωγές κάθε ημέρα. Περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια, ενώ μόνο στην 1η και 2η υγειονομική περιφέρεια της Αττικής έγιναν 1.600 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, είναι εμφανής, τόνισε. Στην επικράτεια, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid φτάνει το 63%, ενώ στην Αττική στο 87%. Σημείωσε, όμως, πως ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερά χαμηλός γι’ αυτό δεν έχει αυξηθεί η θνητότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, τρεις είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Κατά πρώτον ο χειμωνιάτικος καιρός “που μας έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους”. Κατά δεύτερον, οι μεταλλάξεις που έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η βρετανική μετάλλαξη ευθύνεται για το 60-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και για το 90% των κρουσμάτων στην Αττική και στην Κρήτη. “Οι μεταλλάξεις μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως “στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος”. Ένας τρίτος παράγοντας, όπως περιέγραψε, είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα που κάνει ευκολότερη την μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους στην κοινότητα.

Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων, έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου για να προσθέσει πως δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν δούλεψαν. Και αυτό γιατί αφενός η πλειοψηφία των πολιτών τα τηρεί δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας και αφετέρου γιατί αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει η επιδημιολογική εικόνα θα ήταν χειρότερη.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ματιά των ειδικών “είναι στο ΕΣΥ” και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία, που την επόμενη εβδομάδα θα πιεστούν ακόμη περισσότερο καθώς εκτιμάται ότι περίπου 200 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

“Βλέπουμε την κόπωση και των υγειονομικών και πρέπει να τους στηρίξουμε με τη συμπεριφορά μας”, είπε σε αυτό το σημείο και επανέλαβε πως η καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Υπενθύμισε ότι συχνά κολλάμε από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα, ωστόσο, τελικά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι “θα τα καταφέρουμε”.

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως “ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες” για να διευκρινίσει ότι “περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ