Κορονοϊός: Από την 12η ημέρα εμβολιασμού μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης

Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορονοϊό, μειώνεται σταθερά από την 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε επίσης ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος και πρόσθεσε ότι «αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%».

Εξήγησε, δε, ότι λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Είπε ενδεικτικά ότι το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος επειδή μολύνθηκε με κορονοϊό ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του εμβολίου είναι υπαρκτό και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη χώρα μας.

«Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει αυτό το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση» ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτές οι «αστοχίες» -όπως τις χαρακτήρισε- παρατηρούνται κυρίως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Ωστόσο παρατήρησε πως ακόμα και αυτοί που νοσούν μετά τη πρώτη δόση, «το εμβόλιο θα τους βοηθήσει να μην νοσήσουν βαριά και μετά την περιπέτεια του θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Η ίδια χαρακτήρισε ως «συγκινητική» την προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας για εμβολιασμούς και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ευρεία την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνοντας αυτές δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού. Όπως είπε η ίδια, οι τωρινές μεταλλάξεις, αυτή που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και αυτή της Ν. Αφρικής, είναι πιο αργές από αυτές της γρίπης και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τον εμβολιασμό και την αποτελεσματικότητα του.

Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, προσέθεσε, και γι’ αυτό έγινε το δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος και εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να αποφύγουν την ανθρώπινη πίεση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ