Κορονοϊός: Αντένδειξη για τον εμβολιασμό η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός; – Το λάθος στα έντυπα στα εμβολιαστικά κέντρα

Αγωνία επικρατεί για τις εγκύους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, την ίδια στιγμή που το έντυπο που συμπληρώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα δίνει την εντύπωση ότι η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Βασιλόπουλος, καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας στο Mega, “υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από το εμβόλιο και τις εγκυμονούσες. Η θεωρία ότι περνά το DNA του εμβολίου μέσα στο έμβρυο είναι πέρα από επιστημονική φαντασία” επεσήμανε ο καθηγητής, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως ο εμβολιασμός των εγκύων εκτός από ασφαλής είναι και αναγκαίος, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα έμβρυα.

“Δυστυχώς νομίζω ότι είναι τα πρώτα έντυπα που είχανε βγει. Θα θυμάστε ότι τους πρώτους μήνες που είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια, λέγαμε να μην το κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες. Μετά είδαμε ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά μάλλον τα έντυπα δεν έχουν αλλάξει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει από κανένα συνάδελφο η πρόθεση να δώσει κακή πληροφόρηση”, είπε στο LIVE NEWS η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο “Αττικόν”.

“Θα πρέπει να γίνει μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης τόσο των συναδέλφων όσο και των εγκύων… Επιβάλλεται σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Πλέον το ξέρουμε ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολές ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια”, πρόσθεσε η κυρία Καλανταρίδου.

Στο μεταξύ, άλλη μία έγκυος, 40 ετών, νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορονοϊό στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ως νοσηλεύτρια.

Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο της πρόωρης καισαρικής. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γιώργος Βασιλόπουλος, “δεν είχε κάνει το εμβόλιο, είναι από αυτούς τους υπαλλήλους του νοσοκομείου που παρ’ όλο που είχαν μπροστά τους το δράμα που ζούμε με τον κόσμο που υποφέρει, είχαν επέλεξαν να σταθούν στην άλλη πλευρά του ποταμού και να το αρνηθούν.

Η 40χρονη νοσηλεύτρια ανήκει στην αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου. Λόγω εγκυμοσύνης δεν είχε τεθεί σε αναστολή αλλά είχε πάρει άδεια κύησης. Η ασθενής, που διανύει τον έκτο μήνα κύησης, παρουσίασε απότομη επιδείνωση την έβδομη ημέρα νόσησης με τους γιατρούς να προχωρούν στη διασωλήνωσή της το βράδυ της Τρίτης.

Επίσης, συγκλονίζει ο θάνατος 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη, η οποία πέθανε ενώ νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλη μία 35χρονη γυναίκα δίνει μάχη διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί πήραν το μωρό της και κάνουν ό,τι μπορούν να σώσουν τη μητέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι δύο γυναίκες δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ